DIVERSE

Spania – Germania: derby-ul fără favoriţi!

La capitolul locuri premiante în campionatele mondiale Germania îi devansează pe toţi, inclusiv legendara Brazilie. De câte trei ori, nemţii au devenit medaliaţi cu aur şi bronz, iar „argintaţi” au fost de patru ori.

Adică în finalele Mondialelor de până în prezent, ea a jucat de şapte ori din 16 ediţii ale turneului final la care a participat. Iar semifinale în palmaresul germanelor sunt 11: şapte victorii şi patru înfrângeri.

Spania însă, până la limita semifinalelor a ajuns în premieră. Până în prezent cel mai mare rezultat al său a fost locul patru cucerit în anul 1950, însă atunci meciurile se disputau conform unei alte formule, fără partide eliminatorii. Astfel, orice loc ocupat în afară de patru, pentru Spania ar avea o semnificaţie istorică.

Însă, înaintea actualului campionat, anume selecţionata Spaniei era creditată cu cele mai mari şanse la obţinerea titlului.

Mai puţin convingător, însă, deocamdată, formaţia lui Vicente del Bosque reuşeşte să confirme pronosticurile. Debutând la campionat cu o înfrângere în faţa elveţienilor (0-1), ibericii au dispus ulterior de Honduras (2-0) şi Chile (2-1), iar ulterior, în play-off, cu scorul pragmatic de 1-0, ei au trecut, consecutiv de Portugalia şi Paraguay. Spaniolii nu demonstrează un joc spectaculos însă obţin victorii cu o substanţială rezervă de siguranţă

De la selecţionata Germaniei nu se aşteptau minuni în Africa de Sud, însă team-ul lui Joachim Loew, chiar din start, a captat multă atenţie. Victoria cu 4-0 în disputa cu Australia a fost mi puţin obişnuită nu doar prin scor, dar şi prin calitatea jocului. Ce-i drept, discipolii lui Loew nu au reuşit să menţină nivelul înalt: înfrângerea din partida cu Serbia (0-1), amortizată modest de victoria la limită în disputa cu Ghana (1-0). Cele două meciuri din etapa play-off, însă, s-au dovedit a fi feerice: Anglia a fost „destrămată” cu 4-1, iar Argentina, cu 4-0.

Confruntarea tactică: Loew vs del Bosque

Sensul general al analizelor din ajunul meciului se rezumă la retorica întrebare: va reuşi oare formaţia germană să anihileze cuplul Xavi – Iniesta şi să îl amortizeze pe golgeterul Villa. Măiestria individuală a asilor iberici şi capacitatea lor de conlucrare, într-adevăr se află la cel mai înalt nivel. La capitolul eficienţă, mecanismul de echipă al „furiei roşii” devansează indubitabil toţi adversarii anterior ai lotului german, şi Loew, va avea mult de lucru pentru a depista un antidot contra acestui joc.

Dar intriga constă şi în faptul că, actualii campioni Europeni, în egală măsură, vor trebui să găsească posibilităţi pentru a stopa „maşina” germană. Anume Germania, şi nu Spania, este în prezent cea mai productivă echipă a campionatului: 13 goluri marcate contra 6. Anume Germania conduce la numărul de acţiuni ofensive, atât la cele de joc, precum şi poziţionale. Şi încă un aspect deosebit de important: nimeni în Africa de Sud nu demonstrează un joc atât de rapid, cum o face team-ul antrenat de Loew. Indubitabil, echipa lui Bosque conştientizează plenar forţa tinerei echipe a Germaniei. Însă elasticitatea tactică a propriilor jucători nu este foarte sigură. Ei au fost extrem de puternici în ultimii ani şi, nu este exclus că, pur şi simplu au uitat cum se poate juca cu un adversar care are mulţi aşi pentru a câştiga. În acest meci o atitudine relaxantă a ibericilor poate genera o eroare gravă.

Duelul de top: Lahm – Villa

Demult nu mai este un secret faptul că, principalul pericol din partea echipei spaniole vine de pe extrema stângă, unde se poziţionează David Villa. Anume golurile sale au ajutat „Furia roşie” să depăşească primele două etape din play-off, dar şi la calificarea din grupă au contribuit efectiv. De a-l opri pe Villa în acest campionat este echivalent cu a opri Spania.

Philipp Lahm, în schimb, este pregătit să ofere propriile date statistice. Germania nu a scăpat nici un gol pe extrema apărată de căpitanul bundesteam. Cu toţi oponenţii săi, Philipp se descurcă în mod sigur, în plus reuşeşte să susţină şi partenerii din apărare în careul de pedeapsă. În contul său. Mai pot fi trecute şi câteva save-uri, nu mai prejos decât cele ale portarilor, salvându-şi echipa de la goluri ca şi făcute.

Pare a fi interesant, cum va reuşi Lahm să-şi dozeze iniţiativele sale ofensive, luând în consideraţie oponentul său de calibru. Spaniolii însă, e puţin probabil să îl însărcineze pe Villa cu funcţii defensive.

Va risca oare Lahm să transmită misiunea tutelării lui Villa altui jucător? Mai ales că partenerul săi pe extremă va fi unul nou. Thomas Muller va lipsi din cauza unei suspendări.

Statistica întâlnirilor


Germania (RFG) – Spania

Meciulri din finalele turneelor de Campionat Mondial (CM) şi European (CE)

1966 (CM, grupe) 2:1
1982 (CM, grupe) 2:1
1984 (CE, grupe) 0:1
1988 (CE, grupe) 2:0
1994 (CM, grupe) 1:1
2008 (CE, finala) 0:1

În total s-au disputat 20 meciuri directe: 8 victorii – Germania, 6 remize şi 6 victorii – Spania. Golaveraj 27-22

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *