Actualitate

Specialiştii despre fenomenul nocturn din România: “A ars pe cerul nostru” (VIDEO)

A ars cu totul, până să ajungă să lovească pământul. Totuşi, prezenţa lui a speriat zeci de oameni, care au văzut cum cerul nopţii se luminează că ziua, iar cei din Covansa şi Vrancea au auzit şi bubuitul exploziei, în momentul în care ciudatul corp s-a dezintegrat.

O lumina puternică a transformat noaptea în zi, la ora 03:05 minute dimineaţă, în aproape jumătate din România. Camerele de supraveghere din mai multe oraşe au surprins un obiect strălucitor care a străbătut în viteză cerul şi a dispărut într-o explozie.

În Bucureşti, imaginea surprinsă de camera de supraveghere arată un meteor incandescent care urmează o traiectorie de la est la vest.
Cu o viteză de 10 kilometri pe secundă, meteorul s-a apropiat la mai puţin de 70.000 de metri de pământ şi a început să ardă. Specialiştii spun că bolidul a avut 3 metri diametru şi că s-a dezintegrat înainte de a atinge pământul.

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti: "În spaţiu el având doar 2, 3 metri reflectă doar lumina soarelui şi reflectă foarte puţin şi e aproape imposibil să-l vezi înainte. Când a intrat în atmosfera prin frecare a făcut că aerul să emită lumina şi de asta l-am văzut strălucitor".

Meteorul a fost văzut în Bucureşti, dar şi în judeţele Ilfov, Buzău, Vrancea, Bralia, Vâlcea, Braşov. În Vrancea, lumina emisă de meteor a fost orbitoare. Dacă priviţi în lunetă maşinii, puteţi vedea cum bolidul traversează zona.

Şi Camerele de supraveghere ale Aeroportului Internaţional Henri Coandă au înregistrat momentul când meteorul se rupe iniţial în trei bucăţi.
O camera de supraveghere din Râmnicu Vâlcea a surprins apoi cum meteorul se dezintegrează, în explozia finală.

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti : "Când aţi văzut flash-ul acela final obiectul s-a fragmentat în mai multe bucăţele, care au atins o anumită viteză".

Zborul meteorului pe deasupra României nu a fost urmat de avarii. S-a dezintegrat înainte de a lovi pământul şi în afară de zgomot şi lumina puternică, nu au existat alte efecte.

Totuşi, acest eveniment nu a putut fi prevăzut de autorităţi. Nimeni nu a ştiut că urmează că un meteor de aproximativ 3 metri să străbată cerul României şi poate chiar să ajungă la sol.

Agenţia Spaţială Română spune că există un prorgram de protecţie şi supraveghere din care facem parte şi care are drept obiectiv principal descoperirea unor meteoriţi, asteroizi sau comete.

Ioan Piso, preşedintele ROSA (Agenţia Spaţială Română):
"Programul e într-o stare avansată, e cofinanţat de Comisia Europeană şi probabil în 3, 4 ani vom avea un sistem elegant de detecţie pentru astfel de fenomene."

sursa: protv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *