Actualitate

Spînu despre comunicatul emis de Gazprom: Regretăm acel comunicat, în protocolul semnat la Sankt-Petersburg, auditul o face partea moldovenească

„Regretăm acel comunicat pentru că în protocolul semnat la Sankt-Petersburg este scris că auditul o face partea moldovenească. Se vorbește de o decizie unilaterală, dar de fapt convocarea acelei ședințe a Consiliului de Observatori care a fost menționată în comunicatul Gazprom a fost făcută unilateral. Mai mult, în spiritul bunei cooperări, noi am informat de fiecare dată reprezentanții Gazprom din Consiliul de Observatori despre pașii pe care îi face Republica Moldova în asigurarea implementării acelei prevederi, punctului 5, din protocolul semnat. Ceea ce am discutat la Sankt-Petersburg a fost exact ceea ce noi facem, adică să asigurăm un audit al datoriei, realizat de acționarul minoritar în Moldovagaz reprezentând Guvernul Republicii Moldova și în cazul dat, Agenția de Proprietate Publică. Ceea ce solicită, de fapt, Gazprom este ceea ce solicităm și noi. Să fie respectate înțelegerile pe care le-am avut până acum”, a declarat Andrei Spînu.

Spînu a menționat că neînțelegerile dintre Guvernul Republicii Moldova vin de la faptul că Gazprom vrea ca acest audit să fie realizat de către Moldovagaz. Însă potrivit protocolului semnat în luna octombrie 2021 este stipulat că auditul trebuie să fie făcut de către partea moldovenească.

„Atâta timp cât noi vorbim de o situație în care trebuie să înțelegem acea datorie pe care o pretinde acea datorie Gazprom de la Moldovagaz nu poate ultima să-și auditeze propria datorie. Este nevoie de un audit independent. Noi înțelegem că acest audit va fi făcut corect doar cu participarea directă a Moldovagaz, care va trebui să livreze documente/informații” a mai adăugat vicepremierul.

Și prim-ministra Natalia Gavrilița s-a arătat dezamăgită de atitudinea companiei rusești.

„Guvernul Republicii Moldova în calitate de acționar minoritar al Moldovagaz a acționat cu bună credință. Credem că trebuie să avem o atitudine cooperantă în consiliul de observatori. Sper ca aceste discuții să fie purtate în acest spirit de cooperare” a declarat Gavrilița.

Menționăm că în acest sens, Agenția Proprietății Publice a pregătit deja documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

La jumătatea lunii ianuarie, 2022, Curtea de Conturi a demarat auditul în sectorul gazelor naturale. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

În luna decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *