Sport

(SPORT) Mişcarea fizică nu ”topeşte” kilogramele în mod magic, ci accelerează arderile din organism

Acest fapt arată că cei mai mulţi dintre noi fac sport în timpul liber doar cu gândul la siluetă. E un fel de vinovăţie care ne apasă după festinurile repetate de la sfârşit de an şi ne dorim să facem rapid pace cu propria noastră conştiinţă. E bine şi aşa, dar sportul nu poate fi asociat cu un regim de slăbit – e mult mai puţin, dar şi mult mai mult, totodată.

Mişcarea fizică nu ”topeşte” kilogramele în mod magic, ci accelerează arderile din organism. De multe ori, după o oră petrecută la sală, ne putem lăsa pradă senzaţiei de foame şi să ne îngrăşăm, nu să slăbim.

Cel mai mare beneficiu al sportului nu are legătură cu silueta, obţinerea ei e doar un produs secundar, ci are legătură cu modificare stilului de viaţă, cu efectul direct de a îmbunătăţi starea de sănătate, de a o conserva. Sportul ne face mai sănătoşi, mai rezistenţi, mai fericiţi, nu mai slabi. În opinia mea, slăbitul are legătură directă cu mâncatul.

Mişcarea e la fel de importantă pentru comunităţi cum e şi pentru indivizi. Acesta e motivul pentru care societăţile dezvoltate investesc atât de mult în sport – practicarea lui pe scară largă îi ajută pe oameni să fie mai eficienţi, mai rezistenţi, îi ajută să ţină departe depresiile, numărul sinuciderilor scade, numărul cazurilor de alcoolism sau dependenţă de droguri sereduce semnificativ.

Toate performanţele noastre ca specie au legătură cu abilităţile legate de mişcare. Am supravieţuit şi am cucerit pământul pentru că ne-am mişcat eficient pe teritorii extinse. Vânătoarea, deplasarea triburilor în marşuri de câte 50 de kilometri pe zi, capacitatea de organizare a mişcării ne-au făcut ceea ce suntem azi. Dacă vreţi, priviţi un copil de trei ani care aleargă prin parc, observaţi cât de corect şi cât de natural o face sau încercaţi să găsiţi o persoană care nu ştie să alerge, o poate face incorect, hazliu, dar dacă e în totalitatea capacităţilor fizice, o va face fără probleme. Nu acelaşi lucru se poate spune despre înot, e o mişcare complexă de coordonare şi adaptare într-un mediu neprietenos. Înotul trebuie învăţat.

Sportul e bucuria vieţii, sărbătorirea ei, aşa că ar fi bine să nu ne oprim la cele două săptămâni de la început de an, ci să mergem un pic mai departe şi să-l integrăm în viaţa de zi cu zi.

sursa: eva.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *