Justiție

Start vetting la Curtea Supremă de Justiție! Judecătorii aflați în funcție, evaluați prin prisma integrității

Judecătorii, aflați în funcție, ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) au început a fi evaluați de către membrii Comisiei de Vetting. În speță, este vorba despre evaluarea externă a integrității a 5 judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), după cum urmează:

  • Tamara Chișca-Doneva
  • Ion Guzun
  • Aliona Miron
  • Mariana Pitic
  • Anatolie Țurcan

Potrivit unei note de informare a Comisiei de Vetting, fiecare din cei cinci judecători au fost informați despre inițierea procedurii de evaluare. Magistrații au fost îndemnați să depună declarația de avere și interese personale, cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani care să includă și cheltuielile din perioada respectivă, Chestionarul de Etică, dar și declarația privind lista persoanelor apropiate, care activează sau au activat în ultimii 5 ani în sistemul judecătoresc, al procuraturii și în serviciul public, transmite Deschide.md.

Ulteriror, aceste documente urmează a fi transmise Comisiei în termenii stabiliți de lege, nu mai târziu de 20 zile din data solicitării.

De asemenea, Comisia va examina declarațiile completate și chestionarul de etică, precum și va efectua investigații suplimentare și, eventual, audieri, pentru a întocmi un raport motivat care să reflecte concluzia Comisiei dacă un judecător întrunește sau nu criteriile de integritate financiară și etică. Raportul va conține propunerea privind promovarea sau nepromovarea evaluării de către judecător și va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Lipsa unei justificări rezonabile pentru refuzul de a prezenta sau neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului de etică reprezintă temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării, potrivit Legii nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Judecătorii care depun o cerere de demisie în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării nu vor fi supuși procesului de evaluare”, se menționează în comunicatul de presă emis de către reprezentanții Comisiei.

Amintim că, Comisia Vetting a fost instituită de Parlament, prin Legea nr. 65 din 30.03.2023.  Șase membri ai Comisiei de evaluare au fost desemnați de plenul Parlamentului cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși, pe 15 iunie curent. Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, au fost propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare ce oferă asistență tehnică Republicii Moldova.

Mai multe detalii despre procesul de verificare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, regulile de evaluare și de organizare a Comisiei Vetting pot fi găsite pe pagina web a Comisiei https://vettingmd.eu/ sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100094338244706.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *