Actualitate

Statele civilizate din Europa vor oferi miliarde de euro consumatorilor casnici pentru a compensa creșterile de prețuri la gaz

„Creșterea costurilor cu gazul și energia electrică obligă guvernele europene să discute injectarea de miliarde de euro sub formă de ajutoare pentru gospodării și furnizorii afectați, pe măsură ce crește îngrijorarea legată de o adâncire a crize energetice în iarnă”, notează Financial Times.

<< Miniștrii energiei din UE se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a discuta răspunsurile naționale la creșterea prețurilor angro la gaz, pe fondul îngrijorării că aceasta va pune în pericol redresarea economică post-pandemică a Europei și va submina planurile Bruxelles-ului pentru reforme ecologice ambițioase, dar costisitoare.

Italia este așteptată, săptămâna aceasta, să dezvăluie un pachet de sprijin de multe miliarde de euro pentru gospodării. O sursă apropiată discuțiilor, din Ministerului italian de Finanțe, a declarat că „o sumă plauzibilă pentru a aborda problema [creșterii costurilor cu energia] ar putea ajunge până la 4,5 miliarde de euro”.

Roma a cheltuit deja 1 miliard de euro pentru a interveni direct pe piața energiei pentru a reduce prețurile de consum. Italia acoperă din importuri mai mult de două treimi din necesarul său de energie.

Planurile Italiei urmează deciziei Spaniei, de săptămâna trecută, de a face o incursiune în ceea ce numește drept profituri excesive ale companiilor energetice. Spania a oferit și scutiri de impozite pentru consumatori. Se așteaptă ca firmele să atace pe căi juridice această mișcare, care a tras în jos prețurile acțiunilor.

Franța a anunțat deja o subvenție de 100 de euro pentru aproape 6 milioane de gospodării cu venituri mici.

Guvernul Marii Britanii are și el în vedere să le ofere companiilor energetice împrumuturi de urgență, susținute de stat, pentru a atrage clienți neprofitabili dinspre furnizorii mai mici în cădere și a admis că mai multe companii ar putea deveni falite în câteva zile.

Equinor, principalul jucător norvegian din petrol, controlat de stat, a declarat luni că își va crește livrarea de gaze către Europa, prin sporirea producției din două câmpuri din Marea Nordului, începând de vineri. Equinor a declarat că urmărește și alte modalități de a spori exporturile.

„Credem că acest lucru este foarte oportun, întrucât Europa se confruntă cu o piață neobișnuit de strânsă a gazelor naturale”, a declarat Helge Haugane, șefa departamentului gaze și energie, la Equinor. Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze naturale din UE, după Rusia.

Guvernul Spaniei a cerut, de asemenea, luni, ca UE să centralizeze achizițiile de gaze naturale pentru a contracara puterea pieței vânzătorilor și pentru a construi rezerve strategice.

„Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când ceva merge prost pe piețe”, arată Madridul, în propunerile trimise Comisiei Europene. „Producătorii de gaze se comportă strategic pentru a-și maximiza profiturile. Ar trebui să acționăm împreună pentru a evita să fim la mila lor”.

Creșterea prețurilor cu ridicata la gaz a fost determinată de scăderea capacității de stocare în timpul iernii prelungite din Europa, anul trecut, precum și de exporturile mai mici de gaze naturale din Rusia către nord-vestul Europei în acest an, înainte de începerea funcționării controversatului, din punct de vedere politic, gazoduct Nord Stream 2.

Gazprom, exportatorul rus de monopol din Rusia, și-a îndeplinit toate contractele pe termen lung către clienți, dar nu a făcut livrări suplimentare prin Ucraina, în acest an, permițând în același timp ca propriile instalații de depozitare din Europa să coboare până la niveluri scăzute.

Alexei Miller, director executiv al Gazprom, a declarat, vineri, că, în timp ce Europa se confruntă cu o perioadă potențial prelungită de prețuri record în această iarnă, „piața asiatică este mai atractivă pentru producători și investitori”.

Alte companii energetice au avertizat că nu există soluții rapide pentru deficitul de aprovizionare din Europa. Claudio Descalzi, director executiv al Eni (Italia), una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, a declarat, luni, că, deși guvernele au avut dreptate să încerce să accelereze adoptarea energiei regenerabile, au ales să abordeze furnizarea de combustibili fosili înainte de cerere, contribuind la etanșeitatea pieței.

„Acest lucru nu este ceva care să țină o perioadă limitată de timp, este structural”, a declarat Descalzi, pentru Financial Times, când a discutat despre creșterea prețurilor la gaz. „Nu poți reduce oferta fără a reduce și cererea”, a spus el, avertizând că presiunea crescândă din partea guvernelor, activiștilor și investitorilor a făcut foarte dificil pentru companiile energetice să investească în aprovizionarea cu gaze.

Scăderea prețurilor i-a încurajat pe criticii planurilor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin creșterea costului CO2 la facturile de benzină și încălzire în următoarele decenii. Bruxelles îndeamnă țările UE să nu deraieze de la propunerile sale de impozite mai mari pe carbon, afirmând că acestea sunt cruciale pentru a împinge companiile să treacă de la combustibili fosili la surse de energie mai durabile.

„Situația actuală întărește argumentul pentru politicile Green Deal. Avem nevoie de mai multe schimbări, nu de mai puține, și mai rapide ”, a declarat, pentru FT, Kadri Simson, comisarul UE pentru energie. „Singura soluție reală pe termen lung este creșterea ponderii energiei regenerabile, care este deja în general cea mai ieftină energie de pe piață.”

În Germania, cea mai mare economie din Europa, Verivox 32, un site de comparare a prețurilor, a declarat că furnizorii regionali de gaze au anunțat creșteri de prețuri cu 12,6%, în medie, în septembrie și octombrie. Acest lucru ar duce la costuri suplimentare pentru încălzirea unei case unifamiliale de 188 de euro pe an.

Dependența puternică a Franței de energia nucleară și de sistemul de prețuri reglementate înseamnă că țara nu este la fel de imediat vulnerabilă la prețuri mai mari ca alte părți ale Europei. Dar industria și grupurile de consumatori au început să dea alarma cu privire la impactul care se apropie în această iarnă.

Grupul de consumatori UFC-Que Choisir a estimat că o gospodărie medie ar putea plăti cu 10% mai mult pentru electricitate în 2022, cu 150 de euro mai mult pe an.

Cu alegerile care urmează să aibă loc în 2022, guvernul francez este îngrijorat de furia consumatorilor față de prețurile mai mari. Vrea să prevină reluarea protestelor gilets jaunes, din 2018, provocate de creșterea propusă a taxelor pe benzină. >>

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *