Statul poate controla creșterea prețurilor la alimente
Câteva zile în urmă însă, ministrul și-a diminuat optimismul, mai ales când mai mulți experți internaționali au anunțat creșteri mari de prețuri la alimente.
Potrivit ministrului Agriculturii, în anul curent cantitatea cerealelor recoltate este mai mică, însă acestea au o calitate net superioară faţă de cele din anul trecut. Vasile Bumacov a afirmat la începutul lunii iulie că preţul la pâine ar putea creşte, nesemnificativ însă, pentru că preţul la grâu nu influenţează mult costurile finale. „În RM nu va exista o criză a pâinii, deoarece cantitatea de grâu recoltată în anul curent este suficientă pentru asigurarea necesităţilor interne ale ţării”, declara ministrul.
Săptămâna trecută, Vasile Bumacov și-a actualizat declarațiile, menționând că prețul la grâu va crește. „Toate ţările lumii au fost afectate de secetă. Departamentul Agriculturii din SUA atenţionează că stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimumul a patru ani, înaintea recoltei din 2013. Este evident că în aceste condiţii şi în Moldova, care la fel a fost afectată de lipsa precipitaţiilor, preţurile la cereale în special la grâu vor creşte”, a precizat ministrul, citat de INFOTAG.
Bumacov a mai spus că preţul grâului s-a majorat cu 41% în acest an, până la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel = 27 kilograme) la bursele din Chicago, SUA. „Nu în zadar am spus că toate brutăriile trebuie să încheie de pe acuma contracte cu producătorii de grâu din R. Moldova şi chiar să înceapă achiziţionarea grâului din recolta nouă. La bursele internaţionale preţul la grâu este în continuă creştere. Există zvonuri că grâul din recolta nouă se va vinde la preţul de $300-320 pentru o tonă”, a menționat ministrul.
Totodată, unii experți consideră că statul poate controla creșterea prețurilor. „Statul are pârghii pentru a influența astfel încât să nu existe creșteri mari ale prețurilor, mai ales din partea speculanților. Este necesară impunerea unor plafoane îndeosebi în cazul produselor sociale. Comercianții vor exporta masiv grâu, iar mai apoi îl vor importa la prețuri de trei ori mai mari. La asta trebuie să ne așteptăm, dacă Guvernul nu va lua măsurile necesare. Prețurile noastre și așa sunt exagerat de mari pentru R. Moldova”, a afirmat economistul Gheorghe Costandachi.
Recolta de porumb la nivel mondial va scădea
Guvernul SUA estimează că anul acesta recolta de porumb va fi cu aproape 13% mai redusă din cauza celei mai grave secete din ultimele decenii. Departamentul american al agri¬culturii şi-a redus cu 17% estimarea privind recolta de porumb de anul acesta, la 273 milioane tone, cu 12,7% mai puţin decât anul trecut, menționează Ziarul Financiar.
De asemenea, recolta mondială de porumb ar urma să scadă în acest an la 849 milioane tone, față de 876 milioane tone în 2011.
Pe lângă Statele Unite, şi alte mari pieţe agricole precum cele din Ucraina, Canada sau producătorii din Uniunea Europeană se confruntă cu această problemă. Datele arată că producţia de porumb a Ucrainei se va reduce cu 12,5%, la 21 milioane de tone. Dintre producătorii agricoli din UE, România va avea printre cele mai mari pierderi pentru porumb. Pe de altă parte, alţi mari producători printre care China, Argentina şi Africa de Sud au reuşit să-şi majoreze recoltele. China are o producţie de porumb estimată la 200 milioane tone, în creştere cu 2% faţă de luna anterioară. În anul agricol 2010/2011 producătorii chinezi au strâns 192 milioane tone de porumb.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a estimat că daunele provocate de secetă şi ploi vor duce la pierderi de 87 milioane de lei, ceea ce constituie 5,5% din valoarea produselor agricole prognozată pentru 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!