Statul scoate la vânzare bunuri de peste 1 MILIARD de lei
Privatizările au drept scop asigurarea atragerii investiţiilor private, în întreprinderile din domeniile liberalizate. Iar în conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2013, în rezultatul privatizării, în urma fiecărei tranzacţii, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%, ceea ce contribuie respectiv, la acumularea mijloacelor financiare în bugetul public naţional.
În perioada 1 noiembrie – 12 decembrie curent se așteaptă depunerea ofertelor de participare la concursurile investiționale: privatizarea cinematografelor din oraşele Glodeni, Teleneşti, Leova preţul iniţial de vânzare al acestora constituie 1 325 000 lei, iar volumul minim al investiţiilor – 4 500 000 lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani, potrivit informațiilor Ministerului Economiei.
De asemenea, în această perioadă se vor depune și ofertele pentru concursul comercial pentru privatizarea acţiunilor statului din 2 societăţi pe acţiuni şi 21 întreprinderi de stat, dintre care următoarele 4 participă cu condiţia păstrării profilului de activitate: Î.S. Ferma de creştere a cailor de rasă “AT-Prolin”, din orașul Ceadîr-Lunga, “Combinatul Poligrafic din Chişinău”, Hotelul „Zarea”, din mun. Chişinău, și "Sanatoriul – Sănătate” din Ucraina, or. Sergheevka.
La 28 noiembrie va avea loc licitația “cu strigare” pentru privatizarea a 19 bunuri inclusiv: 4 construcţii nefinalizate, 7 complexe de bunuri imobile, 6 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) şi alte bunuri proprietate publică de stat; și licitaţia „cu reducere” pentru vânzarea a 6 obiecte nefinalizate amplasate în mediul rural.
Iar în perioada 16-20 decembrie are loc licitația “cu strigare”, prin intermediul Bursei de Valori pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 39 societăţi pe acţiuni. În 17 dintre acestea cota statului este mai mare de 51%, cum ar fi: S.A. „Aeroport Handling” (100%), S.A. „Aeroport Catering”(100%), S.A. „Armo-Beton” (100%), SA Farmaco”(94,614%), SA „Floare-Carpet” (59,486%).
Pentru a fi asigurată eficienţa, legalitatea şi transparenţa procesului de privatizare, comunicatele informative privind privatizarea se publică atât în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cât şi pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice. Iar pentru atragerea investiţiilor străine, acestea sunt difuzate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ambasadelor Republicii Moldova în străinătate şi ambasadelor ţărilor străine în Republica Moldova.
Sursa: interlic.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!