Chișinău

Ştefan cel Mare a fost comemorat la Chişinău

În dimineaţa zilei, la statuia domnitorului din scuarul Grădinii Publice ce-i poartă numele s-au adunat câteva sute de oameni pentru comemorare.

Au depus flori preşedintele Nicolae Timofti, spicherul Marian Lupu, prim-ministrul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, deputaţi, miniştri, funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale.

Solicitat de ziarişti, preşedintele Nicolae Timofti a vorbit despre faptele eroice săvârşite de marele voievod. Referindu-se la activitatea sa, el a declarat următoarele: „Cea mai mare victorie a mea de până acum e că am reuşit să contribui la stabilitatea politică. Acum Republica Moldova poate merge înainte”.

Declaraţii cu această ocazie au făcut şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi prim-ministrul Vlad Filat. „Ştefan cel Mare a domnit într-o perioadă istorică şi a făcut foarte mult pentru ca această ţară să existe. Moldova are nevoie, ca toate celelalte ţări, de o guvernare conform rigorilor timpului – una democratică, eficientă şi una europeană”, a accentuat el.

Potrivit lui Vlad Filat, Moldova îl are pe Ştefan cel Mare pentru că el este nemuritor. „Guvernarea vine şi pleacă, dar un simbol rămâne pentru totdeauna”, a precizat premierul Filat.

O declaraţie în acest sens a făcut şi ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin, care a venit înaintea conducerii ţării. „Este nevoie urgent de un Ştefan cel Mare. Este imposibil de tolerat ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Pentru a reintegra ţara, a uni societatea şi a întări statalitatea şi independenţa ţării noastre este nevoie de un Ştefan cel Mare”, a constatat Vladimir Voronin.

Ştefan cel Mare a fost comemorat şi în raioanele republicii, dar şi în România. La Căpriana, Străşeni, a avut loc ediţia a VI-a a Festivalului cântecului patriotic „La poartă la Ştefan Vodă”. Evenimentul a fost organizat de către Direcţia cultură a raionului Străşeni şi Fundaţia culturală „Căpriana”, condusă de artistul poporului Tudor Ungureanu. „Am ţinut să batem clopotele la Mănăstirea Căpriana, la ora 12.00, ca la Putna, unde-şi duce somnul de veci marele domnitor. Iniţial, conducerea mănăstirii a refuzat să facă acest lucru, dar, la insistenţa primarului Tudor Scutaru, s-au conformat cerinţelor noastre. Un parastas a oficiat şi părintele Valentin, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din localitate”, ne-a spus Tudor Ungureanu.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *