Ştefan cel Mare a fost comemorat la Chişinău
În dimineaţa zilei, la statuia domnitorului din scuarul Grădinii Publice ce-i poartă numele s-au adunat câteva sute de oameni pentru comemorare.
Au depus flori preşedintele Nicolae Timofti, spicherul Marian Lupu, prim-ministrul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, deputaţi, miniştri, funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale.
Solicitat de ziarişti, preşedintele Nicolae Timofti a vorbit despre faptele eroice săvârşite de marele voievod. Referindu-se la activitatea sa, el a declarat următoarele: „Cea mai mare victorie a mea de până acum e că am reuşit să contribui la stabilitatea politică. Acum Republica Moldova poate merge înainte”.
Declaraţii cu această ocazie au făcut şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi prim-ministrul Vlad Filat. „Ştefan cel Mare a domnit într-o perioadă istorică şi a făcut foarte mult pentru ca această ţară să existe. Moldova are nevoie, ca toate celelalte ţări, de o guvernare conform rigorilor timpului – una democratică, eficientă şi una europeană”, a accentuat el.
Potrivit lui Vlad Filat, Moldova îl are pe Ştefan cel Mare pentru că el este nemuritor. „Guvernarea vine şi pleacă, dar un simbol rămâne pentru totdeauna”, a precizat premierul Filat.
O declaraţie în acest sens a făcut şi ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin, care a venit înaintea conducerii ţării. „Este nevoie urgent de un Ştefan cel Mare. Este imposibil de tolerat ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Pentru a reintegra ţara, a uni societatea şi a întări statalitatea şi independenţa ţării noastre este nevoie de un Ştefan cel Mare”, a constatat Vladimir Voronin.
Ştefan cel Mare a fost comemorat şi în raioanele republicii, dar şi în România. La Căpriana, Străşeni, a avut loc ediţia a VI-a a Festivalului cântecului patriotic „La poartă la Ştefan Vodă”. Evenimentul a fost organizat de către Direcţia cultură a raionului Străşeni şi Fundaţia culturală „Căpriana”, condusă de artistul poporului Tudor Ungureanu. „Am ţinut să batem clopotele la Mănăstirea Căpriana, la ora 12.00, ca la Putna, unde-şi duce somnul de veci marele domnitor. Iniţial, conducerea mănăstirii a refuzat să facă acest lucru, dar, la insistenţa primarului Tudor Scutaru, s-au conformat cerinţelor noastre. Un parastas a oficiat şi părintele Valentin, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din localitate”, ne-a spus Tudor Ungureanu.