Actualitate

Stoianoglo despre reținerea celor 5 ex-deputați transfugi: Aceste dosare penale nu vor avea finalitatea la care se așteaptă oamenii

„Pentru mine, în calitate de cetățean și fost politician, aceste treceri dintr-un partid în altul, de la colegi la oponenți politici, au reprezentat mereu niște fapte inacceptabile și condamnabile. Dar, în calitate de procuror, analizînd pur profesional, înțeleg că aceste dosare penale nu vor avea finalitatea la care se așteaptă oamenii. Această agitație regizată nu este altceva decît o mimare a luptei cu corupția și o încercare de a sustrage atenția oamenilor de la problemele zilnice.”a declarat Stoianoglo. Stoianoglo susține că este imposibil de demonstrat o fabtă de corupție care ar fi avut loc, acum 7 ani. „De ce spun asta? Pentru că cunosc din practica personală că este aproape imposibil de a demonstra faptele de corupție care au avut loc cu 7 ani în urmă, sînt sigur că procurorii vor fi în imposiblitatea de a acumula baza probatorie”, a adăugat acesta.

Cu referire la îmbogățirea ilicită, Stoainolgo a menționat că „acest articol a fost introdus în Codul Penal în perioada „statului capturat„ anume pentru urmărirea oponenților politici sau a persoanelor incomode regimului”.

„Cei care în acea perioadă condamnau aceste practici și instrumente, astăzi le aplică din plin.”, a mai menționat Stoianoglo.

În același timp, acesta susține că „trebuie să existe prevederi legale în privința îmbogățirii ilicite, doar că și aplicarea în privința acestui articol trebuie să se realizeze în limitele legii, fără abuzuri, iar averea dobîndită ilegal urmează a fi confiscată doar ca urmare a hotărîrilor instanțelor de judecată. Ori în cazul îmbogățirii ilicite nu vorbim exclusiv despre corupție, de multe ori această infracțiune include neachitarea impozitelor.”.

„Dorința constantă de a cîștiga un ban în plus ne este caracteristică nouă moldovenilor, pe undeva cumpărăm mai ieftin ca să încercăm a vinde mai scump. Probabil neajunsurile permanente ne-au creat astfel de deprinderi. Nu cred că în toate cazurile putem vorbi de aplicarea pedepsei penale, mai ales cînd sînt aplicate pedepse mai dure chiar decît în cazul crimelor deosebit de grave: omoruri, jafuri etc.” a declarat el.

Totodată, procurorul suspendat s-a referit și la cazul Violetei Ivanov și tragedia din familia acesteia.

„Totuși, în toată epopeea aceasta cu arestările, pe mine ca om m-a afectat cel mai mult cazul Violetei Ivanov, mai exact circumstanțele legate de decesul mamei sale. Sper că arestul fiicei nu a fost un motiv în plus ce a determinat decesul mamei, este clar însă că astfel de circumstanțe nu au cum să-ți adauge forțe și sănătate. Inclusiv acest caz, a reliefat lacunele procesului penal: cele legislatve, cruzimea, acțiunile neadecvate, presiunea politică asupra sistemului de drept dar și cît de inuman poate fi acest sistem. Am rămas uimit de reacția oamenilor care se arătau satisfăcuți de astfel de acțiuni, ba chiar și mulțumiți de ceea prin ce trec acești oameni. Dar închipuiți-vă că acestea ar putea fi doar niște hazarduri, iar biciuirea publică a acestor oameni nu a fost decît un moft a cuiva, sînteți la fel de împăcați cu aceste acțiuni?” a mai spus el.

Sergiu Sîrbu, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Vladimir Vitiuc, toți foști deputați comuniști, sunt bănuiți de îmbogățire ilicită. Aceștia au fost reținuți la începutul acestei luni, după ce oamenii legii au descins cu percheziții, în total, la 13 ex – parlamentari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *