(Studiu) Astronauții NU dorm suficient și recurg frecvent la somnifere în timpul zborurilor spațiale
O echipă condusă de Laura Barger, de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, a studiat perioadele de somn a 64 de astronauți în timpul zborului pe navete spațiale, între 2001 și 2011, și a 21 de astronauți în timpul staționării pe Stația Spațială Internațională (ISS), între 2006 și 2011. Au fost, de asemenea, analizate perioadele de somn în săptămânile de dinainte și după cele de zbor.
În total au fost monitorizate peste 4.000 de nopți petrecute pe Pământ și peste 4.200 în spațiu, cu ajutorul unui actigraf, un sistem portabil de înregistrare a perioadelor de somn și veghe.
Cercetătorii au descoperit că durata medie de somn în spațiu a fost de aproximativ șase ore (5,96 ore) în timpul misiunilor pe navetele spațiale și puțin peste șase ore (6,09 ore) în timpul misiunilor la bordul ISS, adică sub limita de opt ore și jumătate de somn pe noapte prevăzute de NASA.
‘Lipsa de somn a fost asociată cu o reducere a performanței în numeroase studii’, a spus dr. Barger.
Dar, cercetătorii sunt preocupați și de utilizarea frecventă a somniferelor în spațiu, cum ar fi zolpidemul.
Trei sferturi din membrii echipajului de pe ISS, care au participat la studiu, au declarat că au folosit, la un moment dat, somnifere în timp ce se aflau în spațiu. Proporția a crescut la 78% în cazul astronauților de pe navetele spațiale.
‘Capacitatea unui membru al echipajului de a acționa într-o manieră optimă, dacă este trezit de un semnal de alarmă, poate fi compromisă de utilizarea de medicamente împotriva insomniei’, a avertizat dr. Barger.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!