Actualitate

STUDIU: La fiecare zece minute o persoană MOARE din cauza RABIEI

Anual, 55.000 de persoane îşi pierd viaţa la nivel global din cauza rabiei, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Asia şi Africa. Datele au fost făcute publice în contextul marcării la 28 septembrie a Zilei Mondiale de combatere a rabiei.

Rabia este o boală cu transmitere de la animalul bolnav la om şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, în capitală cazuri de rabie umană nu s-au înregistrat mai multe decenii.

Însă, situaţia epizootologică în ţară este nesatisfăcătoare, anual fiind înregistrate cazuri de rabie la animale (în anul 2012 – 209, 6 luni 2013 – 61), atât la animale sălbatice (vulpi, jderi, helgii), cât şi domestice (câini, pisici, bovine, ovine).

În Chișinău, în anul trecut au fost depistate cu rabie 9 animale (inclusiv câini-5, pisici-1, bovine-1, vulpi-2). Iar în primele șase luni ale anului curent au fost depistate cu rabie șase animale (câini – 2, pisici – 2, bovine -2).

În cazul agresării de un animal este necesară spălarea abundentă a plăgii cu săpun sub apă curgătoare şi prelucrarea marginilor plăgii cu tinctură de iod. Ulterior este recomandată adresarea la medic.

Marcarea zilei de 28 septembrie ca Zi Mondială de combatere a rabiei a fost propusă în anul 2006 de către Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antirabică pentru toate persoanele, în special a celor care intră în mod constant în contact cu animalele, a celor care călătoresc în zone cu potenţial risc, cât şi a copiilor din zonele rurale.

TIMPUL.MD via TRM.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *