Actualitate

STUDIU: Motivul perioadelor extrem de reci sau foarte calde

O ipoteza mai veche a oamenilor de stiinta a fost confirmata de curand, in urma unui studiu. Cercetarea arata ca gravitatia uriasa pe care o exercita planetele Jupiter si Venus modifica usor orbita terestra.

Efectele se resimt regulat, la un interval de aproximativ 405.000 de ani, scrie Science Alert.

Dennis Kent de la Universitatea Rutgers, unul dintre autorii studiului, spune ca aceasta infleunta a inceput acum aproximativ 215 milioane de ani.

Ciclul de 405.000 de ani, cand este resimtita influenta acestor planete, are efecte asupra schimbarilor climatice de pe Terra. Poate chiar sa aiba legatura si cu disparitia unor specii, cum s-a intamplat in cazul dinozaurilor.

Asta deoarece, schimbandu-se putin orbita Terrei, planeta noastra ajunge mai aproape sau mai departe de Soare si astfel primeste mai multa sau mai putin caldura. In acest fel pot sa apara perioade extrem de reci sau foarte calde.

Efectele provocate de modificarea regulata a orbitei terestre in jurul Soarelui, care nu este perfect circulara, ci usor eliptica, sunt numite de oamenii de stiinta Ciclul Milankovitch.

In cadrul studiului recent, geologii au analizat roci extrase de la mare adancime din Petrified Forest National Park din Arizona. Ei au cautat semne care sa indice varsta rocilor si schimbari ale campului magnetic terestru.

Apoi au comparat aceste roci cu sedimentele din bazinul Newark, un fost lac preistoric. Astfel, au observat ca exista un ciclu regulat, de 405.000 ani, al unei orbite terestre modificate in jurul Soarelui.

Cercetatorii spun ca exista si alte cicluri orbitale, mai scurte, dar acestea se schimba, in timp ce Ciclul Milankovitch ramane la fel, de aceea a fost si usor de identificat.

Noul studiu ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine evolutia speciilor, dar si miscarea planetelor, care se influenteaza unele pe altele chiar daca se afla la mare departare.

Autorii studiului precizeaza insa ca fenomenele climatice extreme care au loc azi sunt provocate de activitatile umane si nu au legatura cu Ciclul Milankovitch.

Sursa: Protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *