Moldova

STUDIU Populația Republicii Moldova ajunge la situația anilor ’50, după epurările comuniste

De la obţinerea independenţei, populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate. Cu tot cu oamenii care trăiesc în regiunea separatistă transnistreană, cifra ajunge la 2,9 milioane. În 1991, populația constituia peste 4,3 milioane.

Economistul Veaceslav Ioniță arată într-o analiză marca IDIS Viitorul că dacă ritmul depopulării se va păstra, în scurt timp statisticile demografice se vor apropia de nivelul anilor ’50. Factorii care au contribuit la acest fenomen nefast sunt sporul natural negativ, migrația permanentă și temporară.

În ultimii 25 de ani, în Republica Moldova s-a înregistrat spor natural negativ. Pe malul drept al Nistrului, unde autoritățile operează cu statistici exacte, au decedat în ultimii 30 de ani cu 69 de mii mai multe persoane decât s-au născut.

Estimările din Transnistria arată o cifră de 27 de mii. În total, sporul natural negativ atinge nivelul de 100 de mii. Peste hotare locuiesc peste un milion de moldoveni.

Aproximativ 40 de mii s-au dezis de Republica Moldova și nu mai au de gând să se întoarcă acasă, renunțând la cetățenie. Statistica e totuși mult mai gravă pentru că există și migrația sezonieră, adică acei moldoveni care muncesc câteva luni în an peste hotare. În zona controlată de Chișinău, fiecare al patrulea cetățean este plecat, iar în regiunea separatistă – fiecare al treilea cetățean.

În 2021, potrivit decretelor prezidențiale, aproxmativ 400 de moldoveni s-au dezis de cetățenia Republicii Moldova, 367 de cereri de renunțare la cetățenie au fost aprobate.

Majoritatea cazurilor se referă la persoanele stabilite peste hotare împreună cu familiile lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *