Actualitate

STUDIU. Starea psihică afectează funcționarea vaccinului asupra corpului

Există multe variabile care contribuie la bunăstarea mentală și la răspunsul imun al unei persoane, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic, alimentația și chiar personalitatea. În ciuda tuturor avertismentelor, autorii susțin faptul că sănătatea mintală și bunăstarea generală a indivizilor afectează modul în care funcționează vaccinurile asupra corpului lor.

Majoritatea vaccinurilor utilizează o schemă bazată pe două planuri: mai întâi, la câteva ore de la administrare, corpul lansează un răspuns inflamator care duce la o serie de simptome inițiale, iar în a doua etapă, sistemul imunitar adaptiv începe să ofere organismului o memorie a componentelor virale sau bacteriene din vaccin. Acest lucru îi permite organismului să răspundă rapid atunci când este expus la virus sau bacterii; această etapă poate dura mult mai mult, până la câteva săptămâni sau chiar luni.                                                                                                                                                                           
De asemenea, specialiștii spun că există o multitudine de cercetări care demonstrează faptul că singurătatea și lipsa sprijinului social împiedică răspunsul la vaccin.                                                                                                                                                                                                                                                        
Un studiu a mai constatat că studenții care s-au evaluat ca fiind mai singuri au avut niveluri mai mici de anticorpi timp de până la patru luni după ce au primit doza de vaccin. În cele din urmă, specialiștii vorbesc despre comportamentele de sănătate care afectează răspunsul imun, inclusiv fumatul, dieta, somnul și activitatea fizică.                                                                                                                                                                                                                                                          
Există, de asemenea, dovezi puternice că suplimentele nutritive pot avea ca rezultat un răspuns mai bun asupra anticorpilor rezultați în urma vaccinurilor, în special la adulții în vârstă, care deseori se luptă pentru a reuși să țină pasul cu recomandările nutriționale zilnice, mai ales dacă trăiesc singuri.


Sănătatea mentală și bunăstarea generală afectează modul în care corpul răspunde la vaccinuri. Acest lucru poate fi deosebit de important, deoarece restricțiile recente privind siguranța virusului ne afectează nivelul de stres și sănătatea mintală. Dar există pași pe care îi putem face pentru a ne spori răspunsul imunitar, inclusiv să dormim suficient, să mâncăm bine și să facem sport, susțin experții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *