ActualitateSănătate

Studiul care pune degetul pe rană: aceasta este adevărata problemă la nivel mondial

Peste 1 miliard de oameni din întreaga sunt obezi, numărul copiilor crescând de patru ori pe o perioadă de 32 de ani, potrivit unei noi cercetări, citate de The Guardian, informează News.ro.
Analiza măsurătorilor greutăţii şi înălţimii a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de ţări arată cum s-a schimbat indicele de masă corporală (IMC) în întreaga lume între 1990 şi 2022. Aproximativ 1.500 de cercetători au contribuit la studiul realizat de NCD Risk Factor Collaboration cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Publicat în The Lancet, studiul a constatat că, în această perioadă, ratele de obezitate au crescut de patru ori în rândul copiilor şi s-au dublat în rândul adulţilor. Pentru fete din întreaga lume, rata obezităţii a crescut de la 1,7% din populaţia lumii în 1990, la 6,9% în 2022. Pentru băieţi, creşterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeaşi perioadă de timp.

Ce este obezitatea Obezitatea este definită la adulţi ca având un IMC mai mare sau egal cu 30 kg/m 2 . Pentru femei, ratele de obezitate la nivel mondial au crescut de la 8,8% la 18,5%, iar pentru bărbaţi de la 4,8% la 14% în aceeaşi perioadă. În acelaşi timp, ratele persoanelor subponderale au scăzut atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, ceea ce înseamnă că obezitatea este cea mai comună formă de malnutriţie în multe ţări din întreaga lume.

Proporţia copiilor şi adolescenţilor din lume care au fost subponderali a scăzut cu aproximativ o cincime la fete şi mai mult de o treime la băieţi, în timp ce proporţia adulţilor din lume care au fost afectaţi de subpondere sa redus cu peste jumătate în aceeaşi perioadă. În total, 880 de milioane de adulţi şi 159 de milioane de copii trăiau cu obezitate în 2022. Tonga, Samoa Americană şi Nauru au fost naţiunile cu cea mai mare rată a obezităţii, de peste 60%. Datele sunt foarte îngrijorătoare Profesorul Majid Ezzati, autorul principal al studiului, a spus că este „foarte îngrijorător” epidemia de obezitate care a fost evidentă în rândul adulţilor din mare parte din lume în 1990, se reflectă acum în copiii şi adolescenţii de vârstă şcolară. El a spus: „În acelaşi timp, sute de milioane sunt încă afectaţi de subnutriţie, în special în unele dintre cele mai sărace părţi ale lumii. Pentru a aborda cu succes ambele forme de malnutriţie, este vital să îmbunătăţim semnificativ disponibilitatea şi accesibilitatea alimentelor sănătoase şi nutritive.” Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat: „Revenirea pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele globale de reducere a obezităţii va necesita munca guvernelor şi comunităţilor, susţinută de politici bazate pe dovezi ale OMS şi agenţiilor naţionale de sănătate publică. „În mod important, este nevoie de cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul produselor lor asupra sănătăţii.”  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *