ExterneMoldova

SUA a feliciat Republica Moldova cu ocazia celor 32 de ani de Independență. „Sărbătorim Moldova și vă urăm cele mai bune urări pentru un an sănătos și prosper în viitor”

Secretarul de stat american Antony Blinken a felicitat Republica Moldova cu ocazia celor 32 de ani de Independență. În mesaj este menționat că SUA sprijină Republica Moldova pe drumul său către integrarea în UE. De asemenea, și-a arătat recunoștința pentru sprijinul neclintit față de Ucraina.

„În numele Statelor Unite ale Americii, adresez o sinceră felicitare Moldovei și poporului său pentru cei 32 de ani de independență față de Uniunea Sovietică. 

Statele Unite apreciază angajamentul comun al Republicii Moldova de a consolida instituțiile democratice și reformele judiciare, de a stimula creșterea economică, de a-și spori securitatea și de a promova respectarea drepturilor omului. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat, inclusiv prin Dialogul Strategic SUA-Moldova, și să sprijinim Moldova pe drumul său către integrarea în UE. De asemenea, suntem recunoscători pentru sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru vecinul său, Ucraina, în abordarea impactului războiului de agresiune al Rusiei și lăudăm eforturile poporului moldovenesc de a primi sute de mii de refugiați. Sărbătorim Moldova și vă urăm cele mai bune urări pentru un an sănătos și prosper în viitor”, se arată în mesaj, transmite TV8.

Duminică, 27 august, Republica Moldova a marcat 32 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în anul 1991.

Acum 31 de ani, în 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independența „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declarația de Independență.

România a fost primul stat care recunoscut oficial independența și suveranitatea Republicii Moldova. În 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunității Statelor Independente, iar în anul 1992, Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.

Declaraţia de Independență a fost semnată de 278 deputaţi din 380 de parlamentari aleşi nominal, conform circumscripţiilor. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *