Actualitate

SUA abandonează Ucraina în „ghearele” Rusiei? Zelenski reacționează la GAFA lui Biden

„Vreau să le reamintesc marilor puteri că nu există incursiuni minore şi nici naţiuni mici. La fel cum nu există victime reduse sau o durere mai mică pentru pierderea celor dragi. Spun acest lucru în calitatea de preşedinte al unei mari puteri”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit Mediafax.

Biden şi-a atras critici după afirmaţii făcute în conferinţa de presă de miercuri seară.

„Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează. Şi depinde ce face. Una este o incursiune minoră, iar apoi ne certăm despre ce să facem şi ce să nu facem etc. Dar, dacă vor face ceea ce pot face cu forţele mobilizate la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia”, a declarat Joe Biden.

Ulterior, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a explicat că preşedintele SUA se referea de fapt la „opţiunile variate de agresiuni ale Rusiei care nu sunt atacuri militare, fiind vorba despre atacuri cibernetice şi tactici paramilitare”.

Joi, preşedintele SUA a clarificat că „orice manevră a unităţilor militare ruse dincolo de frontierele Ucrainei va fi considerată invazie”.

Biden a atras atenţia că Statele Unite vor reacţiona şi la „atacuri ruse în zone gri”, „cu militari ruşi care nu poartă uniforme ruse”. Însă preşedintele SUA a admis că „există disensiuni în cadrul NATO” referitoare la modalităţile de ripostă în cazul unui atac rus asupra Ucrainei, scrie stiripesurse.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai multe rânduri că Alianţa Nord-Atlantică susţine suveranitatea Ucrainei şi va riposta prin sancţiuni economice şi financiare în cazul unei agresiuni a Rusiei, însă a subliniat că nu va exista o ripostă militară.

„Garanţiile de securitate ale NATO nu se aplică Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *