SUA apelează la Turcia pentru a calma Iranul
Statele Unite cer Turciei şi altor aliaţi care au legături cu Iranul să convingă Teheranul să detensioneze tensiunile din Orientul Mijlociu, a declarat ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru posibile atacuri asupra Israelului din partea Iranului şi a aliaţilor săi după uciderea unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, relatează Reuters, potrivit news.ro.
“Le cerem tuturor aliaţilor noştri care au relaţii cu Iranul să îi convingă să renunţe la escaladare, iar asta include Turcia”, a declarat ambasadorul Jeff Flake la o masă rotundă cu jurnaliştii din Istanbul. “Ei fac tot ce pot pentru a se asigura că situaţia nu escaladează”, a spus el despre interlocutorii turci ai Washingtonului. “Par mai încrezători decât noi că situaţia nu va escalada”, a adăugat el.
Relaţiile dintre SUA şi Turcia au fost tensionate în ultimii ani de alianţa SUA cu kurzii sirieni, pe care Turcia îi consideră terorişti, şi de achiziţionarea de către Turcia de sisteme de apărare ruseşti S-400, ceea ce a determinat sancţiuni din partea SUA şi eliminarea Ankarei din programul de avioane F-35.
Cu toate acestea, Flake a declarat că, în opinia sa, relaţiile dintre SUA şi Turcia sunt acum “într-un stadiu mai bun decât au fost de ceva vreme”.
El a remarcat “rolul util” pe care Turcia l-a jucat în ceea ce a fost cel mai mare schimb de deţinuţi dintre Statele Unite şi Rusia de la Războiul Rece, care a avut loc la Ankara la începutul lunii august. “Ei nu au fost implicaţi în partea de negociere, dar pe partea logistică, au jucat un rol semnificativ”, a menţionat ambasadorul.
Într-un interviu acordat Reuters în iunie, Flake declarase că Turcia a rămas ferm ancorată în Occident şi că parteneriatul său cu Statele Unite nu a fost niciodată mai puternic.
Dar Flake a declarat luni că situaţia din Gaza este “foarte dificilă”, retorica preşedintelui Tayyip Erdogan împotriva Israelului făcând dificil pentru Turcia să joace un rol de interlocutor. El a declarat că divergenţele dintre Ankara şi Washington cu privire la Gaza s-au redus după ce Washingtonul a început să “solicite în mod activ” o încetare a focului. Cu toate acestea, fricţiunile au rămas.
Flake, care se apropie de încheierea misiunii sale la Ankara, a mai declarat că Statele Unite sunt în continuare îngrijorate cu privire la componentele cu legătură militară care ajung în Rusia din Turcia, cerând Turciei să-şi intensifice cooperarea pentru a preveni exporturile. “Aceasta rămâne o preocupare a noastră şi o ridicăm frecvent şi consecvent”, a spus el. “Când vorbim cu contactele noastre de aici, ceea ce vom sublinia este că obiectivul nostru este să ne asigurăm că Rusiei îi este refuzată capacitatea de a purta un război”, a punctat diplomatul. “Vedem în continuare elemente semnificative care trec prin Turcia”, a adăugat el. “Aşadar, căutăm o mai bună cooperare şi, în multe privinţe, o obţinem. Ştiu că Rusia se plânge, ceea ce este un semn bun”, a spus diplomatul american.
TURCIA DĂ ASIGURĂRI CĂ SE ACHITĂ DE SARCINILE FAŢĂ DE NATO
Turcia este pe deplin angajată faţă de responsabilităţile sale faţă de NATO, a declarat ministrul său al apărării într-un interviu pentru Reuters, pe fondul îngrijorării unor aliaţi occidentali că Ankara s-ar putea îndepărta de Occident.
Luna trecută, preşedintele Tayyip Erdogan a declarat că Turcia doreşte să fie un partener în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) – un club de securitate, politic şi economic lansat în 2001 de Rusia, China şi statele din Asia Centrală ca o contrapondere la alianţele occidentale.
Ministrul turc al apărării, Yasar Guler, spune însă că apartenenţa Turciei la NATO nu o împiedică să dezvolte relaţii cu OCS. “În afară de aceasta, prioritatea noastră este să ne îndeplinim responsabilităţile faţă de NATO ca aliat important şi să consolidăm solidaritatea cu aliaţii noştri. Obiectivul nostru ar trebui să fie ca NATO să fie pregătită, hotărâtă şi puternică”, a adăugat el.
Interesul Ankarei pentru grupul de naţiuni BRICS şi legăturile sale de prietenie cu Rusia, în special în domeniul energiei, turismului şi apărării, au stârnit temeri în rândul ţărilor occidentale că alianţele Turciei s-ar putea schimba. Cu toate acestea, Ankara a afirmat în repetate rânduri că rămâne un aliat devotat al NATO.
De când a fost sancţionată de Statele Unite şi eliminată din programul de avioane de luptă F-35 în 2019, din cauza achiziţionării de sisteme de apărare ruseşti S-400, Ankara a lucrat pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă Block-70 F-16 şi 79 de kituri de modernizare de la Washington. Acordul a fost aprobat după ce Turcia a dat undă verde aderării Suediei la NATO. Întrebat dacă Turcia doreşte să revină la programul F-35, Guler a spus că discuţiile dintre Ankara şi Washington continuă pe această temă.
El a adăugat că Turcia rămâne interesată de achiziţionarea a 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon din Germania, Marea Britanie şi Spania, dar că nu există încă nicio evoluţie concretă şi că speră la un răspuns pozitiv din partea aliaţilor săi.
Guler a mai spus că Turcia îşi continuă “abordarea echilibrată şi activă” pentru o posibilă pace între Rusia şi Ucraina, adăugând că o încetare a focului ar trebui să fie o prioritate.