Externe

SUA ar putea să nu mai vândă Ucrainei drone înarmate MQ-1C Gray Eagle de teamă că tehnologia sofisticată ar putea cădea în mâinele Rusiei

Planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari înarmate de tipul MQ-1C Gray Eagle a fost întrerupt de teama că echipamentele sale sofisticate de supraveghere ar putea cădea în mâinile inamicului, transmite Reuters.

Obiecția tehnică la vânzare a fost ridicată în timpul unei analize mai profunde de către o comisie specializată a Pentagonului care e însărcinată să păstreze tehnologia înaltă în siguranța și departe de mâinile inamicului.

Anterior, planul de a vinde Ucrainei patru drone MQ-1C Grey Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire pentru utilizare pe câmpul de luptă împotriva Rusiei fusese aprobat de Casa Albă, au spus trei persoane, notează Reuters.

Obiecția față de exportul de drone a apărut din cauza îngrijorărilor că radarul și echipamentele de supraveghere de pe drone ar putea crea un risc de securitate pentru Statele Unite dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Sursele Reuters au spus că această considerație a fost trecută cu vederea în evaluarea inițială, dar a apărut la întâlnirile de la Pentagon la sfârșitul săptămânii trecute.

„Evaluările de securitate tehnologică sunt o practică standard pentru transferul articolelor din domeniul apărării SUA către toți partenerii internaționali. Toate cazurile sunt revizuite individual. Prin procesul stabilit, preocupările privind securitatea națională sunt ridicate la autoritatea de aprobare corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Sue Gough.

Decizia de a continua sau nu acordul este acum revizuită mai sus în lanțul de comandă la Pentagon, dar momentul oricărei decizii este incert, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului.

Astfel, o soluție pentru a avansa vânzarea ar fi înlocuirea pachetului de radar și senzori existent cu ceva mai puțin sofisticat, dar finalizarea ar putea dura luni de zile, una dintre surse.

Dacă procesul de vânzare a dronelor este lăsat să progreseze, Congresului i s-ar oferi șansa de a-l bloca, deși acest lucru a fost considerat puțin probabil.

Cele patru drone Grey Eagle fabricate de General Atomics au fost inițial programate să meargă în armata SUA. Conform documentelor bugetare ale armatei, dronele au costat 10 milioane de dolari fiecare.

Cum se compară MQ-1C Grey Eagle cu celebra dronă Bayraktar

MQ-1C Gray Eagle reprezintă un salt în tehnologie față de orice au folosit până acum ucrainenii în război pe partea de drone deoarece poate zbura până la 30 de ore sau chiar mai multe, în funcție de misiunea sa, și poate aduna cantități uriașe de informații. MQ-1C Gray Eagle, versiunea armatei a celei mai cunoscute drone Predator, poate transporta și până la opt rachete Hellfire care reprezintă o putere de foc considerabil mai mare decât orice avea Ucraina până acum în inventar.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a lui Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de sarcină utilă, raza de acțiune și rezistența”, a declarat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society, citat de Reuters.

O dronă Gray Eagle este, de asemenea, compatibilă cu o varietate mai mare de muniții decât Bayraktar-TB2. Bayraktar-urile ucrainene sunt echipate cu rachete MAM-L fabricate în Turcia de 22 kg fiecare, aproximativ jumătate din greutatea unei singure rachete Hellfire. MAM-L sunt muniții ghidate dar care cad liber spre țintă – planează – în timp ce rachetele Hellfire au propulsie proprie și pot acoperi o distanță mult mai mare până la o țintă.

Rachetele Hellfire, dezvoltate Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman sunt rachete inteligente aer-sol, cu o precizie foarte mare, gândite să fie folosite în special împotriva țintelor blindate. Rachetele au o rază de acțiune de la 0.5km la 11 km.

Instruirea cu privire la sistemul de drone realizat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a mai spus Gettinger.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *