Internațional

SUA cer statelor europene să trimită mai mulți militari în misiunile ONU de menținere a păcii

Președintele american Barack Obama îi va reuni pe liderii mondiali pentru a-i încuraja să participe la aceste misiuni, în marja viitoarei adunări generale a ONU din septembrie, de la New York, a anunțat Samantha Power într-un discurs susținut la Bruxelles la invitația centrului de reflecție ”Friends of Europe”.

‘Țările europene s-au retras din misiunile de menținere a păcii’ ale ONU, a acuzat ea. "Căștile albastre" numără în prezent ‘mai puțin de 7%’ soldați europeni, față de 40% în urmă cu 20 de ani, chiar dacă țările europene contribuie încă puternic la bugetul acestor operațiuni, a adăugat ea.

Acuzând un ‘dezechilibru profund’, ea a adăugat că țările sărace, care reprezintă 12% din populația mondială, contribuie în proporție de 43% la misiunile ”Căștilor albastre” ale ONU. ‘Duc lipsă frecvent de antrenament și de echipament pentru situațiile în care se găsesc (…) Este esențial ca fiecare dintre noi să participe la înălțimea mijloacelor sale’, a pledat Samantha Power.

Ea a subliniat că numeroase țări europene au trimis soldați în Afganistan pentru a servi în Forța internațională de asistență pentru securitate (ISAF) a NATO. Potrivit acesteia, ‘misiunile de menținere a păcii ale ONU ar putea beneficia de experiența ISAF’, ai cărei militari au părăsit Afganistanul în decembrie.

‘Aceste trupe ar putea reprezenta un avantaj enorm și în alte părți ale lumii’, aducându-și ‘contribuția specifică pentru a face misiunile de menținere a păcii mai eficiente’, a estimat ambasadoarea. Ea a vorbit despre instruirea și echiparea ”Căștilor albastre”, îngrijirile medicale pentru răniți, participarea lor cu unități de elicoptere de luptă sau în adunarea de informații.

Samantha Power și-a exprimat regretul și în privința faptului că țările europene cheltuie mereu mai mult în materie de apărare, reamintind că liderii lor au promis la summitul NATO din septembrie 2014 să aducă investițiile la nivelul a 2% din PIB în zece ani.

‘Având în vedere amploarea și gravitatea crizelor’ în lume, ‘acest procent ar trebui să fie mai ridicat’, a spus ea, reamintind că SUA plătesc trei sferturi din bugetul NATO și că bugetul lor pentru apărare reprezintă aproape 4% din PIB-ul SUA. ‘Acest dezechilibru este nu numai imposibil de susținut pe termen lung, este și periculos’, a mai spus ea.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *