ActualitateExterne

SUA și statele arabe pregătesc calendarul pentru înființarea unui stat palestinian

SUA și mai mulți parteneri arabi pregătesc un plan detaliat pentru un acord de pace cuprinzător între Israel și palestinieni, care include o „cronologie fermă” pentru un stat palestinian, transmite Washington Post, spunând că anunțul ar putea avea loc în următoarele câteva săptămâni.

Raportul care citează oficiali americani și arabi spune că cheia planului și a anunțului acestuia ar fi atingerea unei încetări inițiale a focului între Israel și Hamas. În această pauză estimată a fi de cel puțin șase săptămâni, SUA intenționează să facă public raportul, să facă pașii inițiali pentru implementarea acestuia, inclusiv formarea unui guvern interimar palestinian și să încerce să obțină sprijin suplimentar pentru această mișcare.

Cu toate acestea, raportul spune că nu este clar dacă Israelul va accepta o astfel de mișcare.

Planul propus include pași pe care Israelul i-a refuzat anterior și este foarte puțin probabil să fie aprobat de actualul guvern de dreapta dur, inclusiv evacuarea multor așezări din Cisiordania, o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est și securitatea și guvernele combinate pentru Cisiordania. și Gaza.

Raportul spune că speră că Israelul poate fi convins de garanții de securitate și de normalizare cu state arabe precum Arabia Saudită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *