Externe

SUA vor ajuta Libia în lupta contra jihadiștilor

La finalul unei reuniuni avute la Londra cu premierul britanic David Cameon, Obama a declarat că atât SUA cât și Marea Britanie se angajează față de noua administrație de la Tripoli să o ajute pentru a asigura frontierele Libiei, oferindu-i asistență militară ce ar consta în consiliere și programe de instrucție pentru armată. ‘Nu există planuri pentru trimiterea de trupe de infanterie în Libia. Nu cred că ar fi necesar și nici oportun pentru acest nou guvern (…) Ce putem face este să îi oferim asistență tehnică’, a indicat Obama.

El s-a arătat preocupat în special de gruparea jihadistă Statul Islamic, care în timp ce a pierdut teren în Siria și Irak a profitat de anarhia din Libia pentru a-și găsi acolo refugiu, mai ales în zona orașului Sirta.

‘Colaborăm atât cu guvernul libian cât și cu mulți dintre partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că primim informațiile de care avem nevoie pentru a acționa în așa fel încât să evităm ca Statul Islamic să-și creeze un alt centru de unde să lanseze atacuri în Europa și SUA’, a mai declarat liderul de la Casa Albă.

La rândul său, premierul Cameron a declarat că ‘fără nicio îndoială situația din Libia reprezintă un risc major’, dar a apreciat că se va putea lucra cu actualul guvern de uniune națională instalat la Tripoli.

Anterior și ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat că guvernul de la Londra este dispus să ofere asistență tehnică executivului libian, dar a exclus de asemenea posibilitatea trimiterii unor trupe terestre.

Tripoli a fost cucerit în anul 2014 de coaliția de miliții islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv și a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-și încheie activitatea după alegerile din luna iunie a aceluiași an, iar executivul și legislativul recunoscute pe plan internațional s-au refugiat în estul extrem al țării. Între timp, unități fidele executivului legitim au preluat parțial controlul capitalei.

Aceste forțe politice au acceptat la sfâșitul anului trecut, sub presiunea comunității internaționale, un guvern de uniune națională care a fost instalat cu ajutorul ONU pe 30 martie. Dar situația continuă să fie confuză, întrucât acest executiv nu controlează pe plan militar situația în țară, iar numeroase facțiuni politico-militare continuă să-i conteste legitimitatea.

Situația din Libia prezintă un interes deosebit și pentru Uniunea Europeană, întrucât această țară a devenit placa turnantă a imigrației ilegale africane către Europa. Conform unor responsabili comunitari, în Libia s-ar afla în prezent sute de mii de migranți veniți din statele Africii sub-sahariene cu intenția de a pleca mai departe către țările vest-europene.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *