Externe

Suedia a luat oficial decizia de a intra în NATO

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.

„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson în urma unei dezbateri despre politica de securitate. „Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat vulnerabilitățile Suediei și Finlandei, în ciuda cooperării lor strânse cu NATO în ultimii ani, astfel, situația le-a determinat pe cele două țări să își dorească aderarea la Alianța Nord Atlantică.

Suedia va începe discuții diplomatice cu Turcia pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de aderarea sa la NATO, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist.

Președintele Turciei i-a luat prin surprindere pe membrii NATO și pe cele două țări nordice care doresc să adere la alianță, spunând vineri că nu se poate ca Turcia să susțină extinderea alianței, deoarece Finlanda și Suedia sunt „casa multor organizații teroriste”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *