Externe

„Sunaţi, vă rog, ambasadorul vă ascultă!”

Cele mai frecvente întrebări
Pe lângă problemele complicate de ordin consular cu care s-au adresat, moldovenii au discutat cu ambasadorul Mihai Bălan şi despre protejarea intereselor lor în Grecia – despre securitatea socială a cetăţenilor care muncesc legal în această ţară, posibilitatea de a primi pensie de către cei care plătesc impozite în Grecia, viitorul copiilor lor care studiază în instituţiile de învăţământ din Grecia. Ambasadorul a explicat cetăţenilor săi aceste aspecte, amintind de întâlnirile pe care le-a avut în acest scop cu ministrul Muncii şi Securităţii Sociale, Louka Katseli, cu ministrul Educaţiei, Anna Diamantopoulou. Pe masa autorităţilor elene se află proiecte de acord guvernamental în domeniile educaţiei şi securităţii sociale, ce îşi propun rezolvarea problemelor cetăţenilor moldoveni care muncesc aici.

De altfel, partea elenă nu se eschivează de la discuţiile bilaterale, ba chiar au existat şi propuneri pentru elaborarea unor proiecte de acord pentru angajarea sezonieră o unor muncitori din R. Moldova, dar şi alte viitoare propuneri în beneficiul cetăţenilor moldoveni din Grecia.
O altă temă abordată în discuţiile ambasadorului cu cetăţenii a fost cea a unei eventuale reexaminări a dosarelor de acordare a permiselor de şedere a moldovenilor care nu au reuşit să obţină statutul legal la ultima etapă de legalizare a străinilor.

Din cauza problemelor de ordin social din Grecia, perioada actuală nu este propice unei noi campanii de legalizări a străinilor, acest punct neconstituind o prioritate pentru statul elen aflat în mare regres economic şi social. Referindu-se la acest subiect, ambasadorul şi-a informat cetăţenii că în urma discuţiilor purtate cu demnitarii greci a avut parte numai de aprecieri din partea acestora cu referire la cetăţenii moldoveni, care muncesc cinstit şi şi-au câştigat simpatia grecilor.

Menţionăm că în Grecia se află 17.600 de cetăţeni moldoveni cu statut legal şi se presupune că există încă atâţia ilegali. Ambasada R. Moldova va continua colaborarea cu autorităţile elene pentru ca cetăţenii moldoveni care se află în această ţară să nu se confrunte cu dificultăţi.

Mai multe întrebări i-au adresat ambasadorului Mihai Bălan cetăţeni moldoveni care locuiesc şi muncesc în zone îndepărtate de capitală. Cei din Creta, de exemplu, şi-au exprimat dorinţa de a beneficia de servicii diplomatice în zone apropiate lor. Ambasadorul le-a răspuns că Ambasada R. Moldova în Grecia încurajează înfiinţarea mai multor asociaţii moldovene în zone din afara Atenei, acest lucru înlesnind o uşoară şi sigură colaborare cu cetăţenii care locuiesc şi muncesc în zone îndepărtate. La începutul lunii aprilie reprezentanţi ai ambasadei vor efectua o vizită de lucru pe insula Creta unde se preconizează primirea în audienţă a cetăţenilor moldoveni inclusiv pe probleme consulare, dar şi o discuţie liberă cu aceştia referitor la dificultăţile pe care le întâmpină. În acest sens, ambasadorul va avea o serie de întâlniri cu oficialităţi din zonă.

Un cetăţean moldovean aflat pe insula Creta, Igor Cebotari, a sugerat crearea unei asociaţii moldovene în cea mai mare insulă a Greciei. Aceasta va fi lansată oficial în prima decadă a lunii aprilie.

Cetăţenii moldoveni au posibilitatea să discute în direct cu ambasadorul Mihai Bălan, nu doar telefonic. Din februarie curent, aceste întâlniri sunt preconizate pentru ultima zi de marţi a fiecărei luni. Folosindu-se de ocazie, domnul ambasador le transmite, aşadar, tuturor celor interesaţi în a-l întâlni direct invitaţia la o ceaşcă de cafea.

Ana Ţuţuianu – RoMedia.gr

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *