ActualitateSănătate

Sunt consumate ca bomboanele, sunt frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală

Medicul Adrian Marinescu intervine în scandalul antibioticelor: Sunt consumate ca bomboanele, sunt frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală Medicul Adrian Marinescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat că în România antibioticele ajung să fie consumate ca şi bomboanele şi că acestea nu sunt eficiente în infecţiile virale.

”Principiul de a folosi antibioticele nu e înţeles foarte bine pentru că în final antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele şi e o realitate. De multe ori spunem că o infecţie de sezon care de cele mai multe ori este virală se rezolvă doar cu antibiotic, absolut greşit. Până la urmă este doar o componentă psihologică şi un confort pe care credem că îl obţinem”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Medika TV, miercuri seară.

Medicul a mai spus că sunt multe reacţii adverse la antibiotice şi că luate excesiv scad rezistenţa la microorganisme.â ”În realitate se întâmplă trei lucruri. În primul rând că antibioticul este frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală, nu ajută la nimic. În al doilea rând, reacţiile adverse pot fi importante şi ca să avem o comparaţie, sunt mai multe reacţii adverse la antibiotice decât am avea în momentul în care ne vaccinăm, nu contează ce vaccin.

Asta ca să avem un reper. Şi al treilea lucru foarte important este rezistenţa. Până la urmă rezistenţa în raport cu alte microorganisme e un proces normal care există dintotdeuna de când discutăm de antibiotice. Ce face omenirea în ultimul timp? Accelerează acest proces”, a precizat Marinescu. Adrian Marinescu a explicat şi ce sunt microorganismele şi ce se întâmplă dacă luăm antibiotice excesiv ”Luaţi în calcul că noile antibiotice pe care companiile farma le obţin, la un moment dat nu vor mai face faţă. Ce se va întâmpla concret? Vom ajunge într-un punct în care un pacient cu o infecţie generalizată, cu o infecţie care îi pune viaţa în pericol, să nu îi mai aibă soluţi reale şi nu va mai avea antibiotice la îndemână. Trebuie să luaţi în calcul că microorganismele sunt nişte animăluţe extrem de deştepte care ştiu să se adapteze şi în condiţiile în care folosim incorect antibioticele, mă refer la doze, când nu e nevoie, nu facem altceva decât să le înarmăm mai mult şi să fie mai puternice, exact ceea ce nu dorim de fapt”, a declarat Adrian Marinescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *