„Sunt de trei ori mai puternice decât cele de la Hiroshima și Nagasaki”. Belarusul a primit arme nucleare tactice din Rusia, anunță Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin
Belarusul a început să primească arme nucleare tactice rusești, a declarat liderul de la Minsk, Alexander Lukașenko, precizând că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945, transmite Reuters și Hotnews.
Desfășurarea este prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase, arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă și mai puțin puternice care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă, în afara Rusiei de la căderea URSS.
Mișcarea este urmărită îndeaproape de Statele Unite și aliații săi, precum și de China, care a avertizat în mod repetat împotriva utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.
„Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune de stat rus Rossiya-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri de stat belaruse Belta.
„Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele lansate asupra Hiroshima și Nagasaki”, a spus Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin.
Menționăm că dictatorul belarus a declarat marți, că armele nucleare vor fi desfășurate fizic pe teritoriul Belarusului „în câteva zile” și că dispune de facilități pentru a găzdui și rachete cu rază mai lungă de acțiune, dacă va fi nevoie.
Putin a declarat vineri că Rusia, care va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice, va începe să le desfășoare în Belarus după ce vor fi pregătite facilități speciale unde vor fi păstrate.
Președintele Rusiei a anunțat în luna martie că a fost de acord să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, amintind de desfășurarea de către SUA a unor astfel de arme în mai multe țări europene de-a lungul mai multor decenii.
SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice propria poziție privind armele nucleare strategice și că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.
Lukașenko a declarat pentru televiziunea rusă de stat în același interviu, difuzat marți seara, că țara sa are numeroase instalații de stocare pentru armele nucleare rămase din perioada sovietică și că a restaurat cinci sau șase dintre ele.
Lukașenko, care a permis ca țara sa să fie folosită de forțele rusești care atacă Ucraina în cadrul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”, a declarat că desfășurarea nucleară ar acționa ca un factor de descurajare împotriva potențialilor agresori.
Belarus se învecinează cu trei țări membre NATO: Lituania, Letonia și Polonia.