„Sunt prea mic ca să beau”! Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sănătatea fătului
În prezent, nu sunt statistici cu privire la numărul gravidelor care consumă alcool. Medicii susţin însă că fenomenul există şi că este răspândit în zonele rurale.
"Sunt uimită să văd câţi copii cu dizabilităţi sunt în orfelinate. Când întreb de ce au fost abandonaţi mi se spune că mama a fost alcoolică şi nu a vrut să îngrijească de copil deoarece e bolnav", a declarat medicul – şef CSP Chişinău, Luminița Suveică.
Potrivit doctorilor, tot mai multe femei, inclusiv gravide, ajung în stare de ebrietate la spital.
"La Căuşeni mămica a născut în stare de ebrietate de grad avansat. A stat şi ea în reanimare şi copilul cu intoxicaţie alcoolică ", a relatat şeful de secţie la Dispensarul de Narcologie, Gheorghe Roșior.
Consumul de alcool în timpul sarcinii afectează sistemul digestiv, nervos, osos şi cardiovascular al fătului, spun specialiştii.
"Asta este o constricţie vasculară. Copilul nu primeşte alimentaţie suficientă, oxigen. Pe viitor va avea o reţinere mintală şi va afecta creşterea nu doar în primul an de viaţă", a adăugat medicul-ginecolog, Valentina Diug.
Chiar şi o cantitate nesemnificativă de alcool pune în pericol sănătatea micuţului, potrivit medicilor. Drept urmare, gravidele sunt îndemnate să schimbe obiceiul de a consuma băuturi tari pe 20 de minute de mişcare în fiecare zi.
În prezent, 10 mii de femei din ţara noastră sunt dependente de alcool. Numărul acestora a crescut cu şapte la sută, faţă de acum cinci ani.
Sursa: publika.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!