Actualitate

Surse: Socialistul Igor Dodon a RENUNȚAT la mandat din cauza dosarului Energocom

Aprilie 2008. Republica Moldova importa energie electrică din Ucraina la un preț de 4 cenți pentru un kw/h. Contractul de livrare a energiei electrice era semnat de către Republica Moldova, prin compania Energocom, și compania ucraineană Ukrinterenergo.

Subt, din luna mai, apare o companie-căpușă înregistrată în Ungaria: Energo-Partner. Energo-Partner nu era un producător de energie electrică, ci doar un intermediar în spatele căruia stătea Vladimir Plahotniuc, care cumpăra aceeași energie de la Ukrinterenergo, pentru 4 cenți, și o vindea Republicii Moldova în schimbul a 5,3 cenți. Situația era una atât de absurdă încât, în același timp, Republica Moldova își procura în mai 2008, 70% din necesarul de energie electrică la prețul de 4 cenți direct de la Ukrinterenergo, iar 30%, de la aceeași companie ucraineană, doar că prin intermediarul Energo-partner, la un preț de 5,3 cenți.

Din iulie însă s-a trecut la 70% importuri prin intermediul companiei căpușă, la preț umflat, și doar 30% direct de la compania ucraineană, la prețul de piață.

Astfel, pe parcursul anului 2008, am fost jefuiți din propriile buzunare de nu mai puțin de 14,5 milioane de dolari. Acești bani i-am achitat în facturi și au mers direct în off-shore-urile conectate la compania căpușă a lui Plahotniuc. Semnatarul acestui contract păgubos pentru țară a fost nimeni altcineva decât Igor Dodon, în calitate de ministru al Economiei.

Schema a fost dezvăluită în presă în 2009, dar a fost ignorată și dată uitării până în anul 2017, când un grup de activiști civici, printre care Sergiu Tofilat și Valeriu Pașa, au obținut mai multe detalii și au depus o plângere la Procuratură.

Plângerea a ajuns la procurorul Lilian Bacalâm, cunoscut în acea perioadă drept unul dintre cei mai fideli slujitori ai lui Plahotniuc. Desigur, în condițiile în care schema ducea într-un final la oligarh, dosarul a fost foarte rapid mușamalizat. Despre soarta dosarului s-a aflat abia în septembrie 2020, după ce Bacalâm deja demisionase din Procuratura Generală și aterizase direct în Partidul PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc, pe lista căruia a și candidat la alegerile parlamentare din acest an.

Activiștii civici s-au plâns în judecată pe decizia lui Bacalâm, iar dosarul, în care principalul figurant este Igor Dodon, a fost redeschis ca urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție, în iunie acest an. A trebuit să se schimbe conducerea Procuraturii Generale ca, într-un final, procurorii să-l cheme la audieri pe Igor Dodon, socialistul fiind așteptat la PCCOCS chiar lunea viitoare.

Lucrurile sunt atât de evidente în acest caz încât ele pot să aibă o singură finalitate logică: condamnarea celor vinovați. De altfel, din sursele noastre, Igor Dodon din cauza acestui dosar a renunțat la mandatul de deputat, încercând astfel să evite o rușinoasă lipsire de imunitate.

Vom urmări cu mare atenție cum va decurge dosarul care nu trebuie să se limiteze doar la Igor Dodon și în urma căruia trebuie să fie returnate sutele de milioane de lei plătite în plus de cetățeni. O mare atenție, procurorii ar trebui să-i atragă și fostului lor coleg Lilian Bacalâm. Să aflăm de ce a decis, în mod ilegal, să mușamalizeze cazul, cine i-a indicat acest lucru și ce a primit în schimb pentru infracțiunea comisă.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *