CSI / Rusia

Suspiciuni că Putin își înscenează întâlnirile cu publicul. Persoane prezente în poze apar în diferite roluri

Imaginile prezentate de Kremlin de la o vizită avută de Vladimir Putin într-un spital în care erau internați soldați ruși răniți în Ucraina au trezit suspiciuni în mediul online, după ce unii bărbați care apar în poze arătau identic cu persoane care au fost prezentate la alte acțiuni publice ale președintelui rus, doar că în alte roluri, relatează Newsweek.

Miercuri, alături de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, Putin a fost la spitalul militar Mandrik din Moscova unde imaginile îl arată în timp ce strângea mâna și vorbește cu mai mulți militari ruși pe care i-a numit „eroi” pentru că s-au confruntat cu „un pericol mortal”.

Adam Rang, un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului și a atras atenția că unul din bărbații care este prezentat drept soldat rănit a apărut în alte imagini în care era prezentat drept muncitor într-o uzină.

Igor Sușko, un pilot ucrainean, a preluat aceste imagini, la care a mai adăugat alte cadre cu persoane care apar în diverse roluri în timpul aparițiilor publice ale președintelui rus.

Presa internațională, dar și unele publicații independente ruse, au relatat în repetate rânduri, în ultimii ani despre speculații că fotografiile în care Vladimir Putin apare alături de persoane prezentate ca simpli cetățeni ruși ar putea fi implic operațiuni de PR aranjate în care actori apar membri si Serviciului Federal de Protecție.

În luna august 2021, publicația independentă Novaia Gazeta a relatat că o vizită a președintelui rus la o fabrică de ciment din republica rusă Bashkostan ar putea să nu fi avut loc precum a fost prezentată. Unii localnici au declarat atunci că trei dintre „muncitorii” care apar în uniformele de muncă sunt angajați ai administrației locale.

În august 2017, pe rețelele sociale au apărut imagini în care persoane care apar lângă Putin la mănăstirea Yuriev din Novgorod, apar și în timpul unei expediții la pescuit. Imaginile au fost distribuite și de Adam Rang.

„În ciuda investițiilor majore în aparatul de propaganda al regimului Putin, este uneori surprinzător de ușor de identificat mijloace prin care aparițiile sale în presă sunt aranjate”, a declarat Rang pentru Newsweek. „Este dificil să aranjezi ceva autentic, de exemplu, când îți e frică să te întâlnești cu simpli cetățeni ruși”. „Ar putea să fie eficient în majoritate timpului pentru publicul intern care este sever restricționat dar ilustează realitatea unui dictator autoritar nesigur și rupt de realitatea care se simte cel mai singur la mese lungi”, a completat Rang.

Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de comentarii făcută de Newsweek.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *