ActualitateEconomie

Sute de angajați au fost concediați

O fabrică foarte cunoscută din România și-a încheiat activitatea. Cu o existență de aproape cinci decenii, această fabrică a fost listată chiar și la bursă în 1977. Din păcate, în prezent, compania nu mai funcționează, iar sute de angajați au fost concediați ca urmare a închiderii acesteia.
După 44 de ani de activitate continuă, Fabrica de Bere Martens Galați, o prezență emblematică în peisajul industrial al României, a luat decizia de a-și închide porțile producției. Fondată în 1978 cu o tradiție solidă, această decizie, anunțată în mai 2023, a reprezentat o schimbare semnificativă în strategia companiei, care a optat să se concentreze pe sectorul distribuției, conform Playtech. Cu o istorie consolidată și o prezență pe piața de capital începând din 1997, când a fost listată la bursă, Martens Galați s-a remarcat prin diversitatea sa de branduri de bere. Printre acestea se numără MaDonna, cunoscută pentru aroma sa distinctivă de coriandru și coajă de portocală, precum și alte mărci binecunoscute, cum ar fi Postăvaru, Drive, Hora Unirii, Lup și Ștefan cel Mare, care au câștigat aprecierea consumatorilor români și au fost distribuite în lanțurile de retail de prestigiu. O parte semnificativă a activității fabricii s-a concentrat pe export, promovând branduri precum Driver, o bere fără alcool, care a câștigat popularitate în țări precum Egiptul. De asemenea, berile Ploll și „Ștefan cel Mare” au avut un succes remarcabil pe piața americană, reflectând calitatea și diversitatea portofoliului de produse al Martens Galați.

O etapă crucială în evoluția fabricii a fost preluarea majorității acțiunilor de către Martens Brewerij în 1998. Martens Brewerij este o companie cu o tradiție îndelungată în industria berii, fiind înființată încă din anul 1758, în Bocholt, Belgia. Această preluare a adus expertiză și resurse noi în operațiunile fabricii din Galați, contribuind la consolidarea poziției sale pe piața locală și internațională. „Au trecut de atunci peste 250 de ani, iar tradiția a fost transmisă de-a lungul a opt generații. În tot acest timp, valorile lor au rămas neschimbate: au transformat artă fermentării unor ingrediente simple și naturale în artă de a da prilej oamenilor de a împărți un moment de bucurie împreună.

În prezent suntem alături de consumatori împreună cu partenerii noștri din retail, cu care am dezvoltat produse competitive și corecte la un preț accesibil. În același timp, suntem datori să împărtășim o parte din moștenirea belgiană în arta fabricării berii. Pentru a îndeplini acest deziderat, am dezvoltat si o categorie de beri speciale”, spuneau cei de la Martens. De ce a fost închisa fabrica Martens Galați, o prezență remarcabilă în peisajul industrial al orașului pe o suprafață de 5,5 hectare, a trecut printr-o serie de transformări semnificative în ultimul deceniu. Cu aproape 120 de angajați acum 10 ani, fabrica, recunoscută pentru producția unor branduri de prestigiu precum MaDonna și Postăvaru, a întâmpinat dificultăți financiare tot mai mari, care au determinat o decizie drastică de a suspenda producția. Anunțul privind încetarea producției a fost făcut de companie, listată la bursă încă din 1997, marcând o schimbare strategică majoră către distribuție. Într-o mișcare destinată să reorienteze afacerea, Martens Galați și-a manifestat intenția de a se concentra exclusiv pe activitățile de distribuție, renunțând la segmentul de producție. În mai 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de această schimbare și a aprobat cererea Bockhold NV Belgia, acționarul majoritar al Martens Galați, referitoare la inițierea procedurii de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor companiei. Decizia ASF a fost fără echivoc: „Se aprobă anunțul prin care societatea Bockhold NV Belgia își exprimă intenția privind inițierea procedurii retragerii acționarilor societății Martens SA Galați, la prețul de 1,63 de lei pe acțiune. Acțiunile societății vor fi suspendate de la tranzacționare începând cu a treia zi lucrătoare de la data publicării anunțului”, se menționează în decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În lumina acestei transformări, acționarul majoritar, Bockhold NV Belgia, a lansat o ofertă publică de cumpărare a 301.526 de acțiuni Martens la data de 1 martie, reprezentând 2,28% din capitalul social al companiei. Această acțiune a făcut parte din procesul de ajustare a structurii acționariatului și a strategiei de dezvoltare pe termen lung a companiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *