Szijjártó avertizează că „exercitarea de presiuni” asupra parlamentarilor maghiari nu va ajuta Suedia în procesul de aderare la NATO
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avertizat Suedia că „exercitarea de presiuni” asupra parlamentarilor maghiari nu va ajuta procesul de aderare a Stockholmului la NATO, potrivit unei comunicat guvernamental publicate joi, citat de CNN.
Szijjártó a făcut acest comentariu în timp ce vorbea la Bruxelles, după o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO din această săptămână, se arată în comunicat.
De asemenea, el a mai adăugat că programul de vot al Ungariei pe această temă a depins de grupul parlamentar Fidesz – partidul de guvernământ al țării.
Ministrul a mai spus că guvernul Ungariei „nu are nicio condiție” în ceea ce privește aderarea Suediei la alianța militară, adăugând că este o decizie pe care o vor lua legislatorii țării.
Într-o comunicat separată de miercuri, biroul cabinetului ungar a citat-o pe președinta țării, Katalin Novák, care a declarat: „Ar trebui să lăsăm aceste probleme deoparte și să spunem că, în această situație foarte dificilă și solicitantă, avem mai multe motive să acceptăm în NATO Suedia decât să refuzăm acest lucru”.
Potrivit biroului cabinetului ungar, Novák a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune turc TRT World.
Încercarea Suediei de a adera la NATO a fost blocată de Turcia și Ungaria, membre ale alianței. Finlanda a devenit oficial marți cel de-al 31-lea membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), marcând o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, care adaugă aproximativ 1.300 de kilometri la frontiera alianței cu Rusia.
Sprijinul public finlandez și suedez pentru aderarea la NATO a crescut brusc după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.