Actualitate

Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ. Cine i-a luat locul?

Numirea a avut loc după ce la sfârșitul lunii septembrie, Parlamentul a votat în lectură finală, proiecte de lege care prevede că președintele CSJ, la fel ca și vicepreședinții, vor fi desemnați în funcții de către membrii CSM.

Chișca-Doneva a fost desemnată pentru exercitarea interimatului funcției de președint al CSJ, din data de 16 Martie curent. Aceasta a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro.

Vladimir Timofti a mai asigurat interimatul funcției de președinte CSJ în 2019, după demisia lui Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Timofti a obținut licența în drept la Moscova și activează în sistem din anul 1992.

Din 2003, activează la CSJ. Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă.

În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

Sursa: safenews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *