Te simţi ca un Neanderthal? Află aici de ce
Studiul, care a fost publicat în revista Oxford, "Biologia Moleculară şi evoluţia ei", susţine teoriile anterioare potrivit cărora oamenii s-au împerecheat cu Neanderthalienii şi au avut urmaşi. Cercetarea se bazează pe analiza a mai mult de 6.000 de mostre de ADN, care au fost adunate de pe toate continentele populate.
În cele mai multe probe, parte a cromozomului uman X, numit "haplotip", combinaţie de determinaţi genetici care controlează sinteza unor proteine specifice, este comun cu o secvenţă de ADN a genomului de Neanderthal, a declarat profesorul Damian Labuta de la Universitatea din Montreal, care a condus studiul. Dar secvenţa de Neanderthal nu a fost prezentă în haplotipul prelevat de la persoane cu origini africane.
Neanderthalienii au trăit în partea de vest a Euroasiei, inclusiv anumite teritorii din Germania, Franţa, Spania, Rusia şi Croaţia. Strămoşii lor au părăsit Africa de cel puţin 400.000 de ani, care ar putea explica de ce oamenii cu origini africane nu au legături genetice comune cu neanderthalienii.
Deci, partajarea ADN-ului cu neandertalienii este un lucru bun?
Neanderthalienii: mai puţin creativi decât noi?
Posibil, a spus Labuta. Amestecul de material genetic între oameni şi Neanderthalieni, de acum 50.000 de ani, ar putea fi ajutat oamenii moderni să alunge bolile periculoase şi să se protejeze de viruşi.
"Diversitatea este foarte importantă pentru supravieţuirea pe termen lung a unei specii", a declarat Labuda. "Dacă a fost această diversitate utilă, noi nu ştim încă", a menţionat profesorul.
Ulterior, mai multe studii ar trebui să fie făcute pentru a afla dacă materialul genetic obţinut din Neanderthal este pur şi simplu "o rămăşiţă" a ADN-ului sau a servit unui scop util, a spus el.
Studiu: neandertalienii găteau şi mâncau legume fierte
Cultura populară nu a fost indulgentă cu verii noaştri, întrucât au lansat percepţii greşite precum că Neanderthalienii nu au fost inteligenţi. De fapt, experţii cred că ei au fost la fel de inteligenţi ca omul modern.
Sursa: cnn.com (V.P.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!