Actualitate

„Tehnocratul” Chicu anunță că Guvernul își va ASUMA DIN NOU răspunderea pentru legea ANULATĂ de CC

Stimați Prieteni,

1. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ”asumată” de guvern. Motivul – procedura.Nu conținutul legii.

2. Pentru a nu admite stoparea alocării suportului pentru cetățeni și agenți economici pe perioada stării de urgență, Comisia Situații Excepționale, încă de vineri, a decis prelungirea acordării acestui suport

3. Celelalte măsuri încluse în lege, dar care nu pot fi aprobate de către CSE, vor fi repetat promovate de guvern săptămâna aceasta, împreună cu un șir întreg de alte măsuri menite să acorde suport cetățenilor și businessului. Printre ele:

– impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

– diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

– eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

– păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români (adresarea respectivă se aenxează).

4. Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, redirecționînd mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului. Totodată, investițiile publice în infrastructură rămîn o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei.

5. Dacă în perioada de pînă la 26 aprilie reușim cu toții să menținem răspîndirea virusului în parametrii actuali de creștere a numărului de cazuri noi și nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA. Pentru aceasta, trebuie să respectăm și mai strict în aceste 2 săptămâini regulile sanitar-epidimiologice. Inclusiv, de Paște. Mersul la biserică în această perioadă este restricționat, inclusiv pentru sfințirea darurilor pascale. Dacă nu respectăm cu strictețe acease reguli, vom sta acasă încă mult timp. În cel mai bun caz, acasă.

Sănătate tuturor! 

I. Chicu / https://www.facebook.com/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *