Sănătate

Tendință dubioasă pe piața țigărilor electronice. comerțul în magazine scade, în timp ce consumul crește

La sfârșitul anului 2023, pe piața tutunului din Moldova a luat amploare comerțul ilicit cuțigările electronice, cunoscute și ca „vape-uri”. Într-un singur an, acest segment de piață a devenit ilegal în proporție de 60% și, potrivit specialiștilor, cifra este în creștere. Deși, autoritățile au stabilit o politică regulatorie, însă nu au decis cine va fi regulatorul.

Logos Press scrie că, potrivit Serviciului Vamal, în anul 2022, în Moldova au fost importate 67,7 mii de țigări electronice, cu 29 de mii mai puține decât în 2021. Bilanțul pentru anul acesta nu este clar, deoarece potrivit unor noi prevederi, importul țigărilor electronice nu mai esteînregistrat la bucată, dar se înregistrează volumul lichidului importat pentru aceste dispozitive. Astfel, pe parcursul a zece luni, în țară s-au importat 6,6 mii litri de lichid pentru vape-uri.

De menționat că vânzările oficiale de țigări electronice nu arată o dinamică logică. Conform informațiilor furnizate de compania „Imensitate” (rețelele de magazine „Bonus” și „Local”), se conturează un tablou mai mult decât ciudat în ceea ce privește comerțul țigărilor electronice în 2023. Astfel, dacă în prima jumătate a anului un magazin vindea în medie 55-60 de vape-uri pe lună, începând cu luna septembrie, acest indicator a început să scadă cu până la 49%.

Pentru aproape toți operatorii de pe piață este evident că vape-urile au migrat în segmentul ilegal, în special pe internet (în rețelele sociale și magazinele online), unde controlul statului este superficial și se desfășoară sporadic. Amintim că, începând cu aprilie 2022, în Moldova a fost impusă o interdicție completă asupra comerțului online cu țigări electronice și produse pentru vaping.

Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță precizează că două treimi din cantitatea de țigări electronice din Moldova se vând ilegal, iar comerțul ilicit a apărut în anul 2023. Potrivit lui, în acest an, pierderile fiscale totale din contrabanda cu tutun au fost de 615 milioane de lei – mai mult decât în trei ani precedenți luați la un loc.

Analiza efectuată de Ioniță a arătat că în Moldova nu există instrumente eficiente de control al vânzărilor de țigări electronice. Pe tot parcursul anului 2023, nu a fost făcut public niciun caz de blocare a site-urilor web care comercializează astfel de produse.

La începutul anului, fostul președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat într-un comentariu pentru Logos Press că pachetul de măsuri adoptat este suficient pentru a reglementa piața tutunului, inclusiv comerțul electronic. Problema este în implementarea acestor măsuri, iar în acest sens ”este necesar să fie mobilizată Agenția Națională pentru Sănătate Publică” (ANSP).

Cu toate acestea, ANSP se concentrează, în special, asupra eliberării autorizațiilor sanitare pentru importul de țigări electronice, iar printre prioritățile instituției se numără înăsprirea cerințelor față de furnizori cu privire la produsele livrate. Cu alte cuvinte, ANSP reglementează activitatea părții legale a pieței și nu intervine în activitatea celor din economia tenebră.

Infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *