Actualitate

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe al României: Actuala R. Moldova se află din 1812 între Europa şi Rusia şi acum face paşi uriaşi spre UE

„Actuala Republica Moldova se află din 1812 între Europa şi Rusia şi acum face paşi uriaşi spre Uniunea Europeană, împreună cu Ucraina şi să sperăm că şi cu Georgia. În sfârşit, se limpezesc apele”, a declarat Teoder Baconschi, fost ministru de Externe al României, într-o intervenţie prin skype în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Diplomatul român a precizat că, pe vremea când deţinea şefia externelor de la Bucureşti, a lucrat în grupul de prietenie Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru obţinerea Acordului de Asociere.

„Acum, iată, a fost depusă oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Toată partida rusă din Republica Moldova ataca proiectul european cu argumentul că este o utopie, că nu se va întâmpla niciodată această integrare. Vedem că într-o lume în plin război s-au petrecut modificări de atitudine, de discurs atât de profunde, încât perspectiva europeană a Republicii Moldova devine salvatoare şi proximă”, a declarat Teodor Baconschi.

Potrivit fostului şef al diplomaţiei române, aderarea Republicii Moldova la UE nu mai este un obiectiv abstract, îndepărtat, la care cetăţenii Republicii Moldova ar putea doar visa.

„Exisrtă o nişă care s-a deschis şi, cu ajutorul întregii Europe şi, în primul rând, al României, Republica Moldova se va putea integra, să poată să meargă pe această cale, singura care poate asigura perspectivă economică, singura care poate aduce ambele maluri ale Prutului într-o regăsire fraternă, reală, profundă, de lungă durată. Această şansă, care creşte în mod tragic din solul însîngerat al Ucrainei, trebuie fructificată de toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a precizat Teodor Baconschi.

Diplomatul român a mai menţionat că există nişte perspective uriaşe cu atât mai mult cu cât Republica Moldova are un guvern pro-european convingător şi eficient, cu bună detentă internaţională.

„Din acest motiv fundamental, este cazul să înceteze diviziunile partizane, toate contrele şi bisericuţele politice. Trebuie să fiţi prudenţi, pentru că este lupta pentru emancipare democratică şi dezvoltarea economică de tip european al Republicii Moldova”, a spus Teodor Baconschi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *