ActualitateCSI / Rusia

TERIFIANT! Lângă Mariupol, descoperită a treia groapă comună: Este de 20 de ori mai mare decât cea din Bucea

O a treia groapă comună a fost descoperită în apropierea Mariupolului, a anunțat marți primarul orașului-port asediat din sud-estul țării, pentru televiziunea ucraineană. Pe lângă gropile comune descoperite în satele Manhush și Vinohradne, „acum vedem că mai este una”, a declarat edilul Vadim Boicenko, potrivit CNN.

Conform unor imagini din satelit publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către autoritățile locale, noua groapă comună a fost găsită în satul Starîi Krim.

Imaginile surprinse din satelit arată tranșee excavate în zona cimitirului vechi din Crimeea, a anunțat primăria, pe Telegram.

Cu o lungime de 60-70 de metri, acestea au fost văzute pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de forțele ruse.

Ulterior, până la data de 7 aprilie, o parte din tranșee au fost acoperite, după cum reiese dintr-un alt set de imagini, iar zona în care erau îngropate cadavrele s-a extins.

„Noi tranșee au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la peste 200 de metri”, au precizat autoritățile locale.

Primarul din Mariupol a acuzat forțele ruse că au folosit localnicii pentru înhumarea trupurilor, în schimbul hranei.

„Ei [localnicii] ne-au spus că trebuie să muncești «ore» pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să facă asta”, a scris edilul, pe Telegram.

CNN notează că nu a putut verifica în mod independent informațiile despre gropile comune.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au identificat groapa comună de la Manhush, lângă Mariupol, după publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de compania americană Maxar Technologies.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului Mariupol, a relatat joi, 21 aprilie, că forțele ruse au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri, în Manhush, un oraș aflat la circa 20 de kilometri vest de Mariupol.

„Ca urmare a unei căutări îndelungate și a identificării locurilor de înmormântare în masă a locuitorilor morți din Mariupol, am stabilit că aceștia au fost îngropați în satul Manhush”, a scris consilierul.

Primarul din Mariupol a afirmat din nou marți că aproximativ 20.000 de locuitori din Mariupol au murit de la începutul invaziei ruse.

„Situația de la Mariupol rămâne extrem de dificilă. Artileria inamică bombardează fortăreața noastră Azovstal”, oțelăria în care se adăpostesc trupele și civilii ucraineni, a precizat Vadim Boichenko.

„Sunt femei și copii înăuntru. Este necesară încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există încetare a focului. Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară”, a mai spus primarul Mariupolului.

Potrivit estimărilor preliminare ale autorităților locale, în groapa comună din satul Manhush ar fi putut fi înhumate de către ruși între 3.000 și 9.000 de persoane.

Autorităţile locale din Mariupol au ajuns la această concluzie după ce au comparat fotografiile din satelit publicate de Maxar Technologies pe 9 aprilie cu groapa din Manhush cu cele de la groapa comună de la Bucea, unde au fost găsite 70 de persoane.

Potrivit Consiliului Local, groapa comună din Manhush este de 20 de ori mai mare.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *