Teroristul rus Igor Ghirkin a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines în 2014
O instanță olandeză l-a condamnat joi pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, la închisoare pe viață pentru doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, anunță Reuters.
Avionul de pasageri MH17 a fost doborât deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014, toți pasagerii și membrii echipajului pierzându-și viața în urma tragediei care a avut loc în contextul luptelor dintre forțele separatiste pro-ruse din Lugansk și Donețk cu forțele armate ale Kievului.
Alături de Ghirkin în acest proces organizat în Olanda au mai fost inculpați rușii Serghei Dubinski și Oleg Pulatov, foști ofițeri de informații, și ucraineanul Leonid Harcenko, un lider al separatiștilor pro-ruși despre care se crede că a condus o unitate militară a acestora deși nu avea experiență în acest sens.
Judecătorul Hendrik Steenhuis a subliniat în timpul citirii verdictului că aceștia nu beneficiază de imunitate deoarece niciunul dintre ei nu era un membru al forțelor armate rusești la momentul respectiv.
Steenhuis a precizat că instanța a ajuns la concluzia că nu există „nicio urmă de îndoială rezonabilă” că zborul MH17 a fost doborât de un sistem antiaerian BUK, inculpații fiind acuzați că au aranjat ca acesta să ajungă în mâinile separatiștilor și au organizat transportarea acestuia.
Niciunul dintre ei nu a fost acuzat că a participat personal la doborârea avionului companiei Malaysia Airlines și toți au fost judecați în absență.
Ghirkin și alți doi inculpați, găsiți vinovați de doborârea avionului MH17
Victimele au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.
Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaysiei, Australiei și Belgiei.
Instanța olandeză i-a găsit joi vinovați de doborârea avionului pe Ghirkin, Dubinski și Harcenko însă la achitat pe Pulatov, un fost membru al forțelor speciale Spetsnaz/GRU.
Instanța i-a condamnat la închisoare pe viață atât pe Ghirkin, cât și pe ceilalți doi inculpați găsiți vinovați. Procurorii olandezi ceruseră pedeapsa maximă pentru aceștia în luna decembrie a anului trecut.
„Doar cea mai severă pedeapsă este potrivită pentru faptele acestor suspecți, care au provocat atât de multă suferință atât de multor victime și atât de multor rude aflate în viață”, a subliniat judecătorul Steenhuis.
Rusia a negat orice implicare în doborârea avionului, la momentul respectiv negând de asemenea orice fel de implicare în Ucraina și susținând că războiul separatist din estul țării a fost declanșat de „patrioți ruși” după ce a anexat Crimeea.
Cine este Igor Ghirkin
Ghirkin, poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.
Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeii și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.
Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.
După declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie, el s-a remarcat datorită criticilor puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și analizelor privind evoluția de pe front.
În luna octombrie, Ghirkin a declarat pentru presa rusă că se află pe frontul din Ucraina după ce zvonuri în acest sens au început să circule pe rețelele de socializare unde este urmărit de sute de mii de ruși.
Este puțin probabil ca el sau ceilalți doi condamnați să își execute vreodată pedeapsa. Se crede că Dubinski și Harcenko se află în Rusia, care nu îi va extrăda statului olandez.