Actualitate

Testele pe care trebuie să și le facă neapărat toate femeile. Sfatul specialiștilor

După un control de rutină,medicul de familie este cel care stabileşte testele obligatorii pe care trebuie să le faci. Specialistul va ţine cont de istoricul familial,pentru investigaţiile care ţin de bolile ereditare,cum sunt afecţiunile tiroidiene,diabetul etc.

Între 20 şi 30 de ani

Teoretic,o tânără de 20 de ani ar trebui să fie clinic sănătoasă. Dar,spune medicul Manuela Pumnea,specialist medicină internă,la clinica Polisano din Sibiu,„în cazul celor care au avut rude cu diferite boli,este indicat să facă investigaţii în acel sens. În general,sunt utile:hemoleucograma completă,VSH – determină viteza sângelui,sideremia – depistează anemiile,spre exemplu,PCR – identifică eventualele infecţii-,determinarea enzimelor hepatice,controlul funcţiei renale“. Încă de la începerea vieţii sexual,fă anual,obligatoriu,testul Babeş-Papanicolau.

Investigaţia poate depista din vreme riscul de cancer de col uterin. În apropierea vârstei de 30 de ani se recomandă,pe cât posibil în fiecare an,efectuarea ecografiei mamare,pentru un diagnostic precoce al eventualelor tumori.
În funcţie de ce vorbeşti cu medicul,acesta îţi poate recomanda să faci ecografie abdominală parţială sau totală. Prin această metodă non-invazivă pot fi „văzute“ organele interne şi pot fi detectate eventualele probleme de sănătate.

Când se ia tensiunea arterială

Chiar dacă te ştii sau nu cu probleme,poţi solicita medicului de familie să-ţi măsoare tensiunea arterială. Perioadele stresante pot modifica în rău tensiunea arterială şi,din păcate,dacă nu ţii sub control schimbările,poţi fi expusă riscului de accident vascular cerebral,complicaţie cardiacă des întâlnită şi în rândul tinerilor.

O valoare normală a tensiunii arteriale se situează între 120/80 mmHg (coloană de mercur) şi 140/90 mmHg. Ce trece peste această valoare poate indica o boală hipertensivă.

După 40-50 de ani

Pentru femeile între 40 şi 50 de ani,dar şi după această vârstă,rolul moştenirii genetice ocupă o poziţie importantă. Medicul specialist Manuela Pumnea spune că „dacă nu există informaţii clare,se vor face aceleaşi analize,deja enumerate,interpretate de specialist,şi alte investigaţii în funcţie de dialogul cu pacientul,respectiv radiografii,tomografii sau investigaţii RMN“. Odată ce ai depăşit vârsta de 40 de ani,ar trebui să faci analize de depistare a diabetului. Dacă în familie au existat cazuri de cancer la colon,e bine ca după 45 de ani să faci colonoscopie anual sau la doi ani.

Testul DEXA, după menopauză

Odată cu instalarea menopauzei,pe lângă investigaţiile de rutină,sunt recomandate şi testele care depistează din vreme bolile apărute din cauza lipsei de hormoni sexuali,precum este osteoporoza.

Osteodensitometria este o analiză medicală care măsoară densitatea minerală osoasă prin testul DEXA (absorbţiometrie duală cu raze X). Investigaţia nu este dureroasă,dar te expune radiaţiilor. Prin testul DEXA poate fi măsurată densitatea oaselor de la şold şi coloana vertebrală.

Sfatul specialistului:

Dr. Gligor Ovidiu
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Clinica Polisano,Sibiu

Screening-ul reprezintă o serie de examinări şi teste simple,aplicate în vederea depistării precoce a anumitor afecţiuni la pacienţi aparent sănătoşi. Testul Babeş-Papanicolau reprezintă o investigaţie uşor de efectuat care are în vedere depistarea anumitor atipii celulare şi diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin în stadii incipiente,care prezintă un prognostic favorabil. De la 18 ani sau odată cu începerea vieţii sexuale toate femeile trebuie să efectueze anual această investigaţie. Screening pentru tumorile mamare constă în examenul clinic al sânilor,efectuat de medic la 1-3 ani pacientelor cu vârste între 20-39 ani. După 40 ani,examenul clinic anual va fi însoţit de mamografie. Încă de la 20 de ani se recomandă anual efectuarea unui screening pentru bolile cu transmitere sexuală,dintre care unele pot duce la sterilitate:HIV,sifilis,gonococ,chlamidia,trichomonas vaginalis,vaginoze bacteriene,candida.

Sursa: clikpentrufemei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *