Actualitate

(THE ECONOMIST) Alegerile din R. Moldova au fost cât se poate de MURDARE. O mare parte a guvernării este PUTREDĂ

Partidele proeuropene au acuzat serviciile secrete ruse de finanţare ilegală a adversarilor, iar chiar în ajunul alegerilor, instanţa a interzis participarea unui partid prorus la alegeri pe motiv că a primit bani din străinătate. cel mai probabil aceste afirmații sunt adevărate, titrează publicaţia The Economist.

Potrivit publicației, partidele pro-europene care au învins în acest scrutin electoral trebuie să-şi îndeplinească angajamentele stipulate în Acordul de Asociere cu UE, dat fiind faptul că atenţia liderilor UE s-a reconcentrat pe Republica Moldova.

„Guvernul Republicii Moldova nu este fără reformatori cinstiţi, dedicaţi. Însă o mare parte a guvernării este profund putredă. Oligarhii ţării speră că Europa, având în vedere interesul strategic, le va oferi o plimbare uşoară în direcţia integrării. S-ar putea trezi cu efecte inverse. Fără reformele anticorupţie şi fără o îmbunătăţire a nivelului de trai, viitorul Republicii Moldova s-ar putea transforma în cel proclamat pe afişele electorale socialiste: Împreună cu Rusia”, scrieThe Economist.

„Partidele proruse, precum Partidul Socialiştilor, formaţiune care a câştigat cele mai multe voturi, vor să anuleze acordul cu UE şi să se adere la Uniunea Vamală în schimb. Rusia are multe instrumente de presiune în cazul acesta: exporturile moldoveneşti, inclusiv vinul, faptul că o parte impunătoare din forţa de muncă a RM de peste hotare se află anume în Rusia. Totodată, mulţi vorbitori de limbă rusă sunt puternic influenţaţi de televiziunea afiliată Kremlinului şi cred că România îşi doreşte să absoarbă Republica Moldova. În cazul în care problemele Moldovei au o importanţă internaţională, acest lucru este, parţial, din cauza Transnistriei, o regiune separatistă care a fost sub control rusesc de la începutul anilor 1990. Oficialii transnistreni de rang înalt au fost trimişi la începutul conflictului ucrainean pentru a ajuta la zonele separatiste din regiunea Donbas. Oficialii ucraineni, care anterior îşi arătau uşor îngrijorarea cu privire la crima organizată şi traficul din Transnistria, şi-au schimbat tonul. Acum ei spun că Transnistria este o sursă de arme şi se tem că Rusia ar putea folosi Transnistria pentru a deschide un al doilea front de război”, mai titrează publicația străină.

sursa: economist.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *