UE / Nato

The Economist: România, ţara cu politicieni oportunişti, unde guvernele trăiesc cât muştele

Ultima ţară în care s-a jucat drama prăbuşirii unui guvern, pe fondul austerităţii şi al protestelor, este România, unde Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu a căzut după numai 78 de zile în funcţie, scriu jurnaliştii de la Economist.

Analiza aminteşte că salariile bugetarilor au fost reduse şi că revenirea economică a întârziat să îşi facă simţite efectele, în vreme ce românii au ieşit în stradă, au protestat şi au reuşit astfel să înlăture Guvernul Boc.

Există însă şi motive locale pentru căderea Guvernului Ungureanu. Guvernul a căzut după ce mai mulţi politicieni au părăsit coaliţia lispită de popularitate pentru a trece la USL, care se află mai sus în sondaje.

"Politicienii români de vreme bună nu au făcut eforturi pentru a contrazice reputaţia de oportunişti", observă The Economist.

Noul premier este Victor Ponta, şeful PSD care domină coaliţia USL. În vreme ce îl prezintă pe Ponta ca pe un critic al austerităţii, The Economist observă că acesta a anunţat că va respecta angajamentele cu FMI. Asta înseamnă mai multă austeritate, notează jurnaliştii.

USL, o alianţă neobişnuită a social-democraţilor cu liberalii, se bucură de un scor în sondaje de 50%, mai scrie Economist, care apreciază totuşi că, într-o ţară în care politicienii sunt consideraţi corupţi, acest lucru nu reprezintă altceva decât un exces de aversiune faţă de PDL.

Totuşi, dacă Ponta se dovedeşte mai rezistent decât predecesorul său, ar putea să îşi conducă coaliţia spre o victorie clară în alegerile din noiembrie, cred ziariştii publicaţiei britanice.

via Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *