Economie

(THE GUARDIAN) Criza rusească ar putea afecta economia a nouă țări, printre care și R. Moldova

Mai mult, deprecierea rublei rusești ar putea duce și la o criză politică în unele dintre aceste țări, scrie publicația britanică The Guardian, care folosește cifrele Băncii Mondiale.

Scăderea cu 50% a rublei nu doar a decimat valoarea remitențelor trimise acasă de către persoanele din Caucaz și Asia Centrală, care lucrează în Rusia, dar a și descurajat migranții să mai rămână pe teritoriul Federației Ruse, deoarece salariul nu mai are valoarea pe care o avea cândva.

Potrivit previziunilor publicației britanice The Guardian, nouă țări, care depind de banii trimiși acasă de către lucrătorii din Rusia, ar putea pierde în total peste 10 miliarde de dolari în 2015, din cauza devalorizării rublei rusești.

Conform cifrelor Băncii Mondiale, 21% din economia Armeniei, 12% din economia Georgiei, 31,5% din economia Kîrghistanului, 25% din economia Moldovei, 42% din economia Tajikistanului, 5,5% din economia Ucrainei, 4,5% din economia Lituaniei, 2,5% din economia Azerbaidjanului și 12% din economia Uzbekistanului, depinde de remitențe.

Aproximativ 40% din remitențele ajunse în Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina sunt din Federația Rusa, iar în cazul Kîrghistanului 79% din remitențe provin din Rusia.

În octombrie 2014, Banca Mondială a estimat că remitențele, în cele nouă țări menționate, ar fi ajuns la 33,3 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2014, iar 19 miliarde de dolari dintre aceștia provin din Rusia.

Menționăm că, în luna decembrie, rubla a scăzut masiv față de principalele valute mondiale (euro și dolar). În două zile rubla rusească a scăzut cu 17%, lucru ce nu s-a mai întâmplat din 1998.

sursa: theguardian.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *