(THE GUARDIAN DESPRE PROTESTUL DE LA CHIȘINĂU) R. Moldova ca și Ucraina a ales o direcție europeană, nu una pro-rusă
Potrivit publicației, protestul de ieri, 6 septembrie, este cea mai mare acțiune de acest fel, organizat în fosta republică sovietică, una dintre cele mai sărace țări din Europa, de la mișcarea sa de independență de la începutul anilor 1990.
Potrivit agenției Interfax, în urma ciocnirilor din fața Procuraturii Generale, mai mulți activiști au fost arestați și răniți, iar o femeie a fost spitalizată.
Unele portaluri mass-media din Rusia și Ucraina au numit protestele de la Chișinău ”un nou Maidan”, unde în urma unui val de proteste, președintele de la acea vreme, Victor Ianukovici, a fost alungat din țară, iar Moscova și Kiev s-au lansat neoficial într-un război în estul ucrainean.
The Guardian scrie că, exact ca și Ucraina, R. Moldova are legături atât cu UE cât și cu Rusia, unde muncest un număr foarte mare de cetățeni moldoveni. În ciuda acestui fapt, R. Moldova a ales o direcție europeană, nu una pro-rusă, scrie publicația.
Organizatorii protestului au anunțat crearea unui orășel al Demnității și Adevărului. Protestatarii susțin că nu vor pleca din PMAN până când autoritățile nu le vor îndeplini toate cerințele. Protestatarii au făcut donaţii, acumulându-se un fond din care se zice că oamenii vor primi ceai şi alimente pe perioada cât vor sta în Piața Marii Adunări Naționale. Până în acest moment au fost montate în jur de 30 de corturi.
Potrivit Reuters, poliţia a estimat numărul participanţilor la 35.000-40.000 – mai mulţi decât au participat la protestele anticomuniste din 2009, comentează agenţia.
Organizatorii au estimat că ar fi vorba de trei ori mai mulţi participanţi, potrivit aceleiaşi surse. "Dictatura nu doarme. Ea tremură de frică, făcând totul pentru a opri oamenii din toate regiunile să vină aici, în capitală, la Chişinău", a declarat de la tribună Valentin Dolganiuc, unul dintre organizatori, citat de Reuters.
Agenţia de ştiri Reuters califică protestul de duminică ca fiind ce mai mare din ultimii ani. Jurnaliştii fac trimitere la oficiali occidentali care au declarat în repetate rânduri că autorităţile de la Chişinău declarate pro-europene au făcut prea puţin pentru a opri proasta gestionare a economiei şi a combate corupţia răspândită mai ales în sistemul politic.
"Dar noi, zeci de mii de oameni obişnuiţi, am venit aici şi vom triumfa", a adăugat el.
Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate duminică seara, la sediul Procuraturii Generale din Chişinău, în urma unor confruntări între susţinătorii unui partid care au vrut să intre în sediu, şi poliţie, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.
Potrivit serviciului moldovean al RFE-RL, susţinători ai Partidului Blocul Roşu (radical) au încercat rupă cordonul de poliţie şi să pătrundă cu forţa în sediul Procuraturii. Poliţia a arestat mai multe persoane, iar alte câteva au fost rănite, potrivit Interfax, citată de RFE-RL, care nu precizează despre câte persoane este vorba.
Revendicările protestatarilor
„Vrem o viață mai bună, nu mai putem răbda”, spun protestatarii. Debusolați și decepționați, oamenii speră că presiunea protestelor pașnice îi vor face pe guvernanți să accepte revendicările poporului sau în caz contrar, să demisioneze. „Masele au dat jos dictatura lui Ceașescu, eu cred că protestele pașnice au puterea să schimbe lucrurile. Desigur, în acest caz, ne așteptăm ca forțele de ordine să treacă de partea noastră”, afirmă Sergiu, unul dintre protestatari.
Revoltați, oamenii cer demisia președintelui Nicolae Timofti și organizarea de alegeri anticipate până în martie 2016. „Vrem să alegem președintele nostru, ca ei să nu-l poată pune pe unul de-a lor”, susține Eugenia Lipcan, unul dintre protestatari. Oamenii solicită alegerea preşedintelui prin vot direct, demisia celor responsabili de jaful din sistemul bancar, demisia șefului Centrului Național Anticorupție și a Procurorului General. Organizatorii protestului îndeamnă oamenii să rămână în Piața Marii Adunări Naționale până nu le vor fi îndeplinite revendicările.
Corupția, justiția șchioapă, salariile mici, pensiile proaste și educația precară sunt doar unele dintre problemele menționate de protestatari. „Vrem să se producă o schimbare, să se răstoarne puterea. De la comuniști ne-am mai așteptat la așa ceva, nu și din partea organelor de conducere pro-europene”, spune dezamăgită Chiroșcă Adelaida, una dintre miile de femei ce protestează.
sursa: theguardian.com/timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!