Politică

The New York Times: Este Republica Moldova o altă Ucraină?

Într-adevăr Judy Dempsey susține că un factor puternic pentru votul de apropiere de Rusia este “anume acest amestec al autorităților de la Moscova în treburile interne”. Dempsey menționează aici cazul Transnistriei, unde fosțtii lideri ruși au încercat în continuu ani la rând să o rupă din componența Republicii Moldova.ntre Rusia și Uniunea Europeană, Moldova a trecut în acest week-end printr-un scrutin electoral parlamentar. A fost o altă pagină a luptei geostrategice între Bruxelles și Moscova, unde Rusia este bine determinată să nu scape țara de sub influența sa, scrie Judy Dempsey pentru Carnegie Europe.

În ciuda faptului că pe primul loc, în urma numărării voturilor, s-a plasat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, cele trei partide pro-europene se pare că au acumulat voturile suficiente pentru pentru a deține majoritatea în noul Parlament de la Chișinău, scrie David M. Herszenhorn pentru The New York Times.

Alegerile au avut loc într-un moment de "tensiuni regionale și naționale majore", susține Victor Chirilă, la Consiliul European pentru Relații Externe. "Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei au dat peste cap pacea și securitatea din regiune. Moldovenii se tem că acest scenariu, cel ucrainean ar putea fi repetat în țara lor", a conchis acesta.

Într-adevăr Judy Dempsey susține că un factor puternic pentru votul de apropiere de Rusia este “anume acest amestec al autorităților de la Moscova în treburile interne”. Dempsey menționează aici cazul Transnistriei, unde fosțtii lideri ruși au încercat în continuu ani la rând să o rupă din componența Republicii Moldova.

David M. Herszenhorn spune că Transnistria “și-a declarat independența în 1990 și a fost subiectul războiului din 1992. Trupele ruse au straționat mult timp în Transnistria sub pretextul unor trupe pacificatoare”.

Dempsey adaugă că "Rusia este, de asemenea implicate și în regiunea de sud-est a Găgăuziei, unde locuiesc 200.000 de vorbitori de limbă turcică. Analiștii sugerează că această comunitate a devenit din ce în ce mai ”pro-rusă” după ce Kremlinul a susținut deschis apelurile pentru mai multă autonomie, dacă nu chiar independența față de Republica Moldova".

Igor Dodon, liderul Partidului Socialist, a fost susținut de către Vladimir Putin, "și a primit sprijin greu în timpul campaniei din partea televiziunilor de stat din Rusia", care sunt bine vizionate de cetățenii R. Moldova, scrie Robert Coalson la Radio Europa Liberă.

Chirila de asemenea, menționează faptul că Rusia a sporit presiunea politică și economică pentru Republica Moldova. "Rusia a impus embargou la vin, fructe și legumele din Moldova sub pretext fals. Președintele Vladimir Putin se implică în mod deschis în campania electorală din Moldova prin sprijinirea Partidul Socialist din Moldova, care a militat pe lozinci precum "Republica Moldova cu Rusia", a spus acesta.

Dar acum, spun observatorii, este timpul ca Uniunea Europeană să își continue drumul. "Dacă s-a vorbit la modul serios despre drumul european al R. Moldova, acest lucru Guvernul trebuie să îl arate prin fapte concrete, care ar duce la integrarea europeană a R. Moldova în UE”, a spus Robert Schwartz, pentru Deutsche Welle.

Moldova "va pierde aproximativ 100 de milioane de euro doar în acest an, ca urmare a boicotului comercial rusesc". Schwartz spune că "pâna în prezent, producătorilor moldoveni le-a fost greu să ocupe piețele din UE, iar deschiderea acestora ar fi un prim pas spre redresarea situației critice".

În Moldova, susține Robert Kaplan, corupția este o "realitate copleșitoare a vieții politice", astfel încât problemele de naționalitate sunt proeminente. "Însăși identitatea cetățenilor Republicii Moldova este încă oarecum o problemă", a adăugat el.

Desigur, eforturile Rusiei de a extinde sfera sa au luat avânt în diferite părți ale Europei de Est, cel mai recent caz fiind înregistrat în Balcanii de Vest, cum menționează Dempsey pentru Euromaidan Press. "Această implicare urmărește destabilizarea situației din regiune", scrie aceasta.

Autoarea conchide că, în Republica Moldova, „viitorul stabil nu este deocamdată o concluzie trasă din timp”. De data aceasta, UE nu își poate permite să fie luată prin surprindere, lucru care s-a întâmplat în cazul conflictului din Ucraina.

sursa: The New York Times / Tradus de: Macovei T. Tatiana

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *