Actualitate

(THE WASHINGTON POST) Singurul limbaj pe care îl înţelege Putin

"Acesta este singurul limbaj pe care îl înţelege Putin", a spus Iaţeniuk. "Trebuie să rămânem puternici, nu să ne retragem".

Iaţeniuk a făcut aceste afirmaţii în timpul unei vizite la sediul redacţiei Washington Post, una din numeroasele escale pe care le face la Washington împreună cu ministrul finanţelor Natalia Jaresko, în încercarea de a obţine sprijin pentru ţara lor aflată în dificultate.

Ei s-au întâlnit cu FMI şi cu membri marcanţi ai Congresului, care l-au îndemnat pe preşedintele Obama să înarmeze trupele ucrainene care luptă împotriva rebelilor proruşi din estul ţării. SUA au antrenat soldaţii ucraineni, dar Casa Albă s-a abţinut să furnizeze asistenţă letală, de teama să nu provoace Rusia şi să escaladeze şi mai mult conflictul.

Iaţeniuk a spus că speră că deplasarea sa va readuce Ucraina în prim-planul atenţiei americane, într-un moment în care SUA se confruntă cu preocupări interne urgente şi crize internaţionale în alte zone. "Ideea este ca Ucraina să se afle pe ecranul radarului american, în condiţiile în care atenţia SUA s-a îndreptat spre ISIS şi Yemen şi poliţiştii din Texas", a spus el. ISIS este unul din acronimele Statului Islamic (IS).

Iaţeniuk a vorbit cu dispreţ despre Putin, acuzându-l pe liderul rus că încearcă să distragă atenţia de la problemele interne provocate de scăderea preţului petrolului şi de sancţiuni şi să mobilizeze sprijin făcând pe placul ruşilor nostalgici după imperiul pierdut. "Putin se joacă cu sentimentele naţionaliste ale extremei drepte, care încă mai există în Rusia", a spus el. "Ei cred că nu au nici o şansă să fie un imperiu fără Ucraina".
"El vrea să preia controlul asupra întregii Ucraine, fără îndoială. Obiectivul lui suprem este să lupte cu Occidentul şi să iasă învingător în acest război împotriva Occidentului", a spus Iaţeniuk. "Iar Ucraina a devenit un câmp de luptă al acestui război".

Problemele cu care se confruntă Ucraina sunt în aceeaşi măsură economice şi militare. Ţara este paralizată începând din momentul în care Rusia a anexat Crimeea, în martie 2014. De atunci, Kievul îşi acuză vecinul că aţâţă un război civil în zonele industrializate din estul ţării, trimiţând echipamente şi trupe rebelilor separatişti, lucru pe care Moscova îl dezminte vehement, în pofida dovezilor de care agenţiile de informaţii americane şi ucrainene spun că dispun.

Astăzi, în Ucraina inflaţia este endemică şi guvernul a fost silit să îngheţe programele sociale pentru a pune capăt unor subvenţii. "Trebuie să readucem ţara în activitate", a spus Iaţeniuk. "Nu putem face acest lucru fără investiţiile americane".

El a recunoscut implicit fragilitatea guvernului, spunând că dacă Rusia îşi trimite tancurile peste graniţă, băncile vor fi luate cu asalt.
Jaresko a vorbit despre impresia de abandon resimţită de unii ucraineni, spunând că modalitatea cea mai bună de susţinere pentru lupta lor împotriva Rusiei este acordarea unui flux continuu de ajutoare din Occident. "Este extrem de important ca ucrainenii să aibă încredere că nu sunt singuri în această luptă", a spus ea. "Este necesar să arătăm în permanenţă că lumea recunoaşte sacrificiile făcute de ucraineni şi că lumea le va fi alături, în fiecare zi".

Deşi Ucraina nu este membru NATO, Iaţeniuk a spus că el le spune tuturor că Ucraina este locul unde NATO trebuie să ia poziţie împotriva agresiunii ruseşti. "Dacă noi dăm greş, va fi eşecul întregii lumi libere", a spus el. "Nimeni nu va fi încredinţat că cei care luptă pentru libertăţile şi drepturile lor pot fi sprijiniţi şi că pot învinge în acest război împotriva dictaturii şi a regimului cleptocrat rus. Aici este vorba de o valoare esenţială a lumii libere".

Articol de Carol Morello/sursa: radiochisinau.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *