Istorie

Timișoara, 16 decembrie 1989: s-a strigat prima dată “Jos Ceauşescu”

Oficialităţiile locale au încercat să liniştească lucrurile însă manifestanţii (în jur de 200) au cerut un document oficial care să ateste faptul că hotărârea judecătorească nu va fi pusă în practică. Ulterior manifestaţia s-a transformat în una politică. Intervenţia forţelor de ordine se soldează cu zeci de morţi şi răniţi.

Numărul timișorenilor nu este mare, însă Ceaușescu dispune, de la București, măsuri concrete. Autoritățile locale trimit la casa lui Tokes peste 100 de sindicaliști pentru a supraveghea evenimentele. O greșeală care avea să se dovedeasca fatală în istoria care urma să se scrie la Timișoara. Sindicaliștii, mult mai mulți decât susținătorii lui Tokes, încep să se alăture acestora, iar după amiază mulțimea numara peste 300 de persoane.

Speriat de numarul tot mai mare al susținătorilor săi, Tokes iese în fața casei și cere mulțimii să plece. Protestatarii se vor aduna câteva ore mai târziu în Piața Maria. Acesta este momentul nașterii Revoluției române, momentul în care mitingul de susținere față de pastorul Tokes se transformă în protest social orientat direct împotriva regimului lui Ceaușescu. În Piața Maria se vor striga pentru prima oară "Vrem pâine!, Vrem lapte!, Vrem caldură!".

În după amiaza zilei de 16 decembrie, în față sediului partidului unic din Timișoara, se vor striga pentru prima oară lozinci anticeaușiste, se vor sparge vitrinele unei librarii din apropiere și se va da foc cărților lui Ceaușescu. La câteva minute apar și milițieni cu scuturi și bastoane, iar o mașină de pompieri va încerca să îi înlăture pe demonstranți cu jeturi de apă.

Din ordinul lui Ceaușescu, Armata iese în stradă să reprime revolta, iar manifestanții sunt bătuți. La Timișoara se fac arestari masive. Scânteia Revoluției fusese aprinsă și tot de acolo aveau să se audă, în zilele care au urmat, strigătele tot mai puternice ale timișoarenilor.

Glasul Revoluției de la Timișoara s-a răspândit imediat la Bucuresti, iar apoi în întreagă țară. Istoria își începuse deja un alt drum în România, unul ireversibil care avea să aducă în final la căderea lui Ceausescu și a sistemului său totalitar.

Iulian Leca

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *