Actualitate

Timpul local: În raionul Sângerei s-a finalizat recoltarea culturilor cerealiere, leguminoase și a rapiței

Ocnița

Pe 1 august 2016 reprezentanții proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi autoritățile publice locale, au încheiat, în incinta ADR Nord, un Memorandum de înțelegere în contextul elaborării studiului de fezabilitate şi de evaluare a impactului asupra mediului pentru crearea sistemului de management integrat al deșeurilor în Zona nr. 8 de management a deșeurilor solide (raioanele Ocniţa, Dondușeni, Edineț, Briceni).Prin semnarea Memorandumului, părţile semnatare și-au stabilit rolul şi responsabilităţile. Documentul a fost semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, ADR Nord, Consiliile raionale și Primăriile Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni și GIZ. Elaborarea studiului de fezabilitate pentru crearea sistemului de management integrat al deșeurilor pentru Zona nr. 8 de management a deșeurilor solide va fi finanțată de Uniunea Europeană.

Sângerei

Agricultorii din raion au terminat săptămâna trecută lucrările de recoltare a culturilor cerealiere, leguminoase și a rapiței. Datorită bunei organizări și înnoirii parcului de combine cu randament mai înalt recoltarea culturilor de prima grupă s-a încheiat mai rapid decât în anii precedenți. La recoltare au participat 81 de combine, inclusive 61 de tip european. La transportarea cerealelor au fost implicate 102 unități de transport. Pe 28.07.2016, conform informaţiei operative, suprafaţa supusă recoltării a fost strânsă sută la sută. În anul curent, culturile cerealiere, leguminoase şi rapiţa au ocupat o suprafaţă de 14 207 ha, inclusiv:
– 13 198 ha culturi de toamnă (grâu – 10 593 ha, orz – 1593 ha,rapiţă – 1005 ha, mazăre – 7 ha);
– 1009 ha culturi de primăvară (orz – 456 ha, mazăre – 118 ha, rapiță – 402, altele – 33 ha).

De pe 10 593 ha cultivate cu grâu de toamnă s-au recoltat 34957 tone sau câte 3,3 t/ha, orzul s-a recoltat de pe 2049 ha, fiind în cantitate de 5532 tone, rapița recoltată de pe 1407 ha este în valoare de 3377 tone.

De asemenea, tot în aceeași perioadă s-au realizat și alte lucrări precum dezmiriștirea solului pe o suprafață de aproximativ 9 000 ha.
Fermierii din raion sunt optimiști și se bucură de aceste rezultate în condițiile climaterice specifice anului agricol.

Fălești

La 29 iulie curent în incinta Primăriei Ciolacu Nou s-a desfășurat activitatea de sensibilizare și mobilizare a comunității cu genericul ,,Împreună pentru prevenirea violenței în familie, traficului de ființe umane și identificarea persoanelor victime a exploatării prin muncă”.
Acest eveniment a întrunit membrii comisiei de combatere a traficului de ființe umane, membrii comitetelor părintești din gimnazii și grădinițe, specialiști ai instituțiilor de învățământ, membrii echipei multidisciplinare locale, lucrători din sfera medicinei și asistentul social comunitar.
Toţi participanţii la dezbateri, care se preocupă de protejarea copiilor şi prevenirea abuzurilor faţă de aceştia, şi-au exprimat ferma convingere că trebuie întreprinse acţiuni radicale pentru a reduce toleranţa societăţii privind violenţa faţă de copii.

În cadrul ședinței au fost abordate chestiunile referitor la protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare; prevenirea sarcinilor premature în rândul adolescenților; prevenirea delicvenței juvenile; depistarea și prevenirea situațiilor de risc.
La finele activității au fost repartizate pliante informative și broșuri.

Orhei

Pe 30 iulie 2016, în fața Consiliului Raional Orhei, a avut loc inaugurarea unei bănci supradimensionale numite „COVORUL DORULUI”, un moment mult așteptat de echipa Consiliului Raional al Tinerilor. Realizarea acestei idei a fost posibilă cu implicarea unor oameni cu suflet mare, care apreciază valorile neamului și culturile naționale (Centrul de Tineret Orhei, Fondul pentru Tineri Orhei, Lilia Corolețcaia, Peter-Vlad Ianușevici, SA Orhei-Vit, ÎM „Chateau Vartely, Beauty Salon „Cinderella”).

Banca nu este pur și simplu un obiect de decor, dar reprezintă mai mult un simbol de unitate națională și ilustrează Pomul Vieții – pictat de Radu Dumbravă.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *