Artă

Tinerii și-au amintit de situațiile când au fost discriminați

„De ce crezi că le-am vopsit?”. Preocupată să intru în mintea artistului, nu mi-a venit un răspuns potrivit.

„Baloanele ce arată Tricolorul spun despre identitatea noastră naţională, iar celelalte le-am vopsit pentru a crea efectul că sunt sparte. Acestea reprezintă minorităţile etnice, care într-o oarecare măsură sunt marginalizate în societatea noastră.”

Aşa am cunoscut-o pe Anastasia Palii, studentă la Facultatea Arte Plastice si Design, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, care a gândit Artchioşcul multicolor.

Evenimentul desfăşurat ieri, la Apartamentul deschis, a întrunit tineri care au fost provocaţi să împărtăşească printr-o scrisoare o istorie reală din viaţa lor, în care s-au simţit discriminaţi. Pentru a fi inspiraţi, au primit scrisori anonime ce conţineau confesiunea unor persoane cu orientări sexuale netradiţionale sau adepte a altor religii decât creştinismul, persoane de culoare sau boschetari. Scrisorile, încheiate cu îndemnul „scrie-ţi şi tu povestea” urmau să fie lăsate în spaţiul public, pentru a fi citite la întâmplare.

„În cadrul acestui eveniment mi-am propus să inițiez un dialog "multicolor" și să invit toți doritorii să intervină în spațiul public prin intermediul unui schimb de cadouri. Conținutul acestora va fi o provocare la cât de receptivi suntem ca să ne cunoaștem unii pe alții”, spune Anastasia. În 2014 ea a făcut un stagiu de voluntariat în cadrul Asociaței Tinerilor Artiști Oberliht, iar acum este în căutarea unor modalități alternative de interacțiune în societate.

„Polonia este cea mai catolică ţară europeană, cu 95% din populaţie adeptă a acestei religii şi tot atâtea persoane de naţionalitate poloneză. Prin urmare, îmi este greu să înţeleg problema identităţii naţionale de aici. Sunt prezente alte forme de discriminare, cum ar fi accesul limitat al persoanelor sărace la anumite plaje amenajate sau netolerarea minorităţile sexuale”, afirmă Duszan Augustyn, voluntar din Polonia în Moldova.
„Îmi place ideea evenimentului. Ne învaţă să fim toleranţi şi înţelegători. La urma urmei, avem raţiune ca să putem percepe lumea înconjurătoare cu toate nuanţele ei şi oamenii de toate culorile”, spune Galina, studentă la Medicină.

Anastasia, organizatoarea Artchioşcului multicolor, este sigură că istoriile împărtăşite prin intermediul scrisorilor pot face o diferenţă în viaţa celor ce le găsesc.

Ana Uncu, stagiară
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *