Topul personalităților anului 2014
Totuși, important este, intrând în noul an, să nu ne uităm eroii care s-au evidențiat în domeniile lor de activitate și au muncit în pofida oricăror greutăți pe care le-au întâlnit în calea lor.
Politică
Iurie Leancă
Prim-ministrul în exercițiu, este unul dintre cei mai populari și apreciați diplomați pe care i-a avut Republica Moldova. Iurie Leancă este respectat, în special, pentru eforturile depuse pentru reorientarea vectorului politic al țării spre Uniunea Europeană. În ianuarie 2010, acesta a început negocierile pe marginea unui Acord de Asociere (AA) cu UE, iar în doar câteva luni, au avut loc patru runde de discuţii. În contextul negocierii AA, a avut loc şi dialogul privind Acordul de Comerţ Liber şi Aprofundat, precum şi discuţiile pe marginea aderării Republicii Moldova la spaţiul aerian comun al UE. Un mare succes din timpul guvernării lui Iurie Leancă este și liberalizarea regimului de vize cu UE, care a asigurat moldovenilor acces liber în majoritatea țărilor europene.
Cultură
Varvara Buzilă
Varvara Buzilă ține nespus de mult la patrimoniul cultural al poporului român. Colaboratorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și-a dedicat munca pentru studierea și reînvierea tradițiilor noastre, iar munca sa a fost adunată într-un studiu documentat care conține o parte importantă din zestrea culturală a Republicii Moldova. În lucrarea „Covoare Basarabene” etnologul urmărește evoluția tematico-stilistică, arta țărănească a țesutului și cromatica rafinată a acestor piese de patrimoniu, recuperate, salvate în momente istorice dramatice.
Mai mult, Varvara Buzilă este și preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, dar și cea căreia i se datorează o marte parte a succesului primului dosar acceptat de Biroul UNESCO din Paris. Datorită eforturilor depuse de doamna Buzilă și de echipa acesteia, sărbătorea „Mărțișorul”, „Colindatul de ceată bărbătească” au fost incluse fost incluse în Lista reprezentativă UNESCO.
Varvara Buzilă este de părere că moștenirea materială trebuie scoasă de pe raft și aceasta merită să facă parte din viața noastră cotidiană. În acest sens, în ultima perioadă se organizează tot ai multe evenimente care scot în evidență patrimoniul cultural, pentru care își aduce aportul și Varvara Buzilă. Târgul Naţional al Covorului, organizat în premieră în țara noastră, este unul dintre acestea.
Educație
Cătălina Puzur și Cristina Voroneanu
Cătălina Puzur și Cristina Voroneanu sunt unicele eleve care au luat nota 10 la toate examenele de bacalaureat din 2014. Cătălina este o elevă din Liceul Mihai Eminescu din Chișinău, unde a absolvit o clasă cu profilul real francofon, și unica persoană care a luat 10 chiar în rezultatele preliminare. Cristina a fost elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” și a obținut rezultatele finale după ce a contestat nota 9 luată la examenul de limbă engleză.
Ambele tinere, pe lângă reușitele școlare, au și o viață foarte activă extra-curriculară. Cătălina se implică în diferite proiecte, precum Y-Peer sau Junior Achievement Moldova, iar Cristina este cunoscută pentru voluntariatul la biblioteca Ovidius, la centrele comunitare pentru copii și tineri “Buburuza” și “Amicii”, subordonate Direcției Municipale pentru protecția drepturilor copiilor și la postul de radio Teleradio Moldova.
De altfel, fetele s-au evidențiat și la olimpiadele din țară. În 2014, Cristina a obținut premiul II la Olimpiada Republicană la Istorie. Și Cătălina a participat la olimpiada de geografie, reușind să ocupe locul III în Chișinău.
În 2013, șapte elevi au reușit să obțină nota 10 la toate examenele de la BAC.
Energie alternativă
Ala Gădrăuțan
După ce a muncit mai bine de un deceniu peste hotare, Ala Gădrăuțan, din satul Avrămeni, raionul Râșcani, a revenit în țară împreună cu familia și a investit banii adunați într-o linie de brichetare, unde lucrează doar femei. Femeia este convinsă că dobândirea independenței energetice de către Moldova nu este un mit. Ala a revenit acasă în 2010 alături de familia sa. Soții au arendat 200 de ha de pământ și au creat o gospodărie țărănească, apoi, pentru că rămâneau multe deșeuri agricole, au decis să deschidă o linie de brichetare. Ala Gădrăuțan planifică să extindă afacerea cu biomasă, să procure și utilaj pentru fabricarea peletelui și un tocător.
În R. Moldova activează 120 de producători de biocombustibil solid cu o capacitate totală de 120 mii tone anual. Această cantitate de biomasă poate înlocui 53,7 mln. m3 de gaz rusesc sau 80 mii tone de cărbune.
Sport
Radu Albot
Radu Albot este un tenisman profesionist din R. Moldova, care s-a născut în Chișinău pe 11 noiembrie 1989.
Albot este considerat cel mai bun tenisman moldovean din toate timpurile. Rezultatele cele mai bune el le-a obținut în anul 2014. În luna august, curent, el a reușit să ajungă în premieră, pentru R. Moldova, în prima rundă al turneului de mare șlem de la US Open, SUA, unde a pierdut însă în fața francezului Gilles Simon.
În cariera sa, Radu a câștigat un turneu de tip Challenger în Fergana, Uzbekistan. Totodată sportivul de 25 de ani a cucerit 14 trofee la turnee de tip Futures, la simplu. El este membru permanent al echipei Moldovei la Cupa Davis. În prezent Albot ocupă locul 168 în clasamentul mondial.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!